Sök

Anställda vittnar om missförhållanden på Isabella Löwengrips bolag: "Värsta tiden i mitt liv"

Löwengrip BeautyLöwengrip investSociala medier

Isabella Löwengrip bekräftar delvis uppgifterna i SvD. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Själv ville Isabella Löwengrip bli världens mäktigaste affärskvinna.
I en granskning från SvD vittnar nu tidigare anställda om missförhållanden, utfrysning och skarp kritik mot ledarskapet i hennes imperium.

Mediebilden av krisen i Isabella Löwengrips bolagsgrupp har hittills till stor del regisserats av henne själv. I självutlämnande blogginlägg har hon skrivit om tuffa beslut, tårar och krossade drömmar. 

Det har lett till rubriker. Och sympati från delar av hennes massiva följarskara. 

Men hur har det varit för personalen? 

Nu publicerar Svenska Dagbladet en större granskning som visar ett stort missnöje, och omfattande kritik mot ledningen i bolag som Löwengrip Beauty och Löwengrip Invest.

Granskningen bygger på intervjuer med "ett flertal personer som jobbat i något av Isabella Löwengrips bolag".

De vittnar om osäkra anställningar som staplas på varandra, sjukskrivningar, hög personalomsättning och personal som behandlats illa. 

Utfrysning av personal ska ha förekommit. Medarbetare ska ha blivit sjuka av stress, och drabbats av utbrändhet. 

"Perioden jag jobbade där var utan tvekan den värsta i mitt liv", säger en tidigare anställd till SvD

I många fall har de anställda varit unga. De har sett upp till Isabella Löwengrip, och känt sig utvalda när de fått chansen att jobba i hennes bolagsgrupp. Enligt SvD:s granskning kan det ha varit en anledning till att de accepterat ett tufft arbetsklimat.

Bland de anställda ska ett missnöje med ledningen ha grott samtidigt som Isabella Löwengrip under 2018 arbetade för att nå sitt mål: att bli världens mäktigaste affärskvinna.

Granskningen pekar inte ut Isabella Löwengrip personligen, utan fokuserar på ledningen för hennes företag. Löwengrip Beauty drivs tillsammans med parhästen Pingis Hadenius, som också är bolagets vd.

Isabella Löwengrip bekräftar själv, i alla fall delvis, uppgifterna. 

"Jag har förstått att det finns personal som upplevt ledningen kall, disträ och ibland otrevlig. Jag har fått information i efterhand om att det har varit en väldigt problematisk tid och jag blir jätteledsen när jag har fått höra hur vissa anställda har haft det på sin arbetsplats, säger hon till SvD. 

Krisen i Isabella Löwengrips bolagsgrupp har lett till att hennes USA-satsning kvävdes i sin linda. I skönhetsbolaget Löwengrip Beauty, kronjuvelen i bolagsgruppen, har försäljningen rasat. Det har lett till att hon enligt egen uppgift fått ta av sitt sparkapital för att kompensera för en blödande affär. 

Själv har Isabella Löwengrip sålt sitt hus, en villa i 30-miljonersklassen. Och nyligen kom beskedet att Löwengrip invest ska säga upp personal. 

Isabella Löwengrip säger nu till SvD att hon som ägare är ansvarig för arbetsmiljön, och att hon tillsammans med ledningen från och med årsskiftet har jobbat på att förbättra den. Dels ska villkoren bli bättre. Dels ska de "anställdas trygghet" öka. 

"Mitt största fokus just nu är på hur bolagen ska drivas framöver och att de anställda mår bra", säger Isabella Löwengrip till SvD. 

Tidningen uppger inte hur många källor som granskningen bygger på. Detta med hänvisning till ett publicistiskt beslut som syftar till att skydda källorna. 

Isabella Löwengrip har byggt sitt företagande på sin stora räckvidd via hennes blogg och sociala kanaler. Men den senaste tiden har hennes siffror ifrågasatts allt mer, bland annat i en artikel i Expressen

I en separat artikel från SvD uppger tidigare anställda, som inte träder fram med namn, att de uppmanats att kommunicera överdrivna siffror om räckvidden. Detta tillbakavisas av Isabella Löwengrip. 

Samtidigt verkar en brytning mellan henne och kompanjonen Pingis Hadenius vara på gång. I nuläget äger de Löwengrip Beauty tillsammans.

I ett blogginlägg sent på torsdagskvällen skriver Isabella Löwengrip att hon inte varit "lika närvarande" och "operativ" som tidigare i bolaget.

"Dessutom ägs Löwengrip av två personer med individuella visioner om hur bolaget ska drivas och vad som är prioriterat i byggandet av bolaget. Bland annat genom att jaga tillväxt på bekostnad av arbetsmiljön", skriver hon och fortsätter: 

"Här vet jag att medarbetare har hamnat i kläm och det är tydligt att styrningen från de ytterst ansvariga har brustit. Det är också en av anledningarna till att det idag förs en dialog om hur ägandet ska se ut i framtiden."

Läs mer