Sök

Annonssamarbete med SaveLend

Känns börsen skakig? Fintechbolaget Savelends sparform väntas ge minst 7 procent i avkastning

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Genom att investera i krediter kan du bredda portföljen med ett tillgångsslag som inte står och faller med börsens svängningar. Därför har fintechbolaget Savelend blivit en allt mer populär aktör för investerare som vill ha stabil avkastning över tid.

De som minns finanskrisen 2008-2009 vet att det mesta på börsen pekade nedåt under en lång period. Men det fanns ett tillgångsslag som stod stabilt genom hela lågkonjunkturen – nämligen krediter.

”Vid en finanskris är det i regel de stora börsbolagen som går dåligt, medan småföretagare och privatpersoner är de sista som slutar betala räkningarna.”

Det säger Ludwig Pettersson, som grundade Savelend 2014 eftersom han såg en stor potential i att bygga en plattform där investerare och låntagare kunde mötas. I krediter fanns både förutsägbarhet, stabilitet och diversifiering.

Börsen har funnits i 400 år, medan krediter har existerat i årtusenden

”Börsen har funnits i 400 år, medan krediter har existerat i årtusenden. Även om kreditförlusterna skulle fördubblas ser vi en genomsnittlig avkastning på 6-8 procent.”

Investera smart med Savelend – läs mer här

Ludwig Pettersson, grundare av Savelend.

Årlig tillväxt med 7-9 procent

Över en hel konjunkturcykel förväntas Savelends breda kreditportfölj ge en avkastning på 7-9 procent, och genomsnittsinvesteraren har placerat 50 000 kronor genom plattformen. Som ett naturligt komplement till börsberoende tillgångsslag menar Ludwig Pettersson att en fjärdedel av en långsiktig investeringsportfölj med fördel kan läggas i krediter.

Krediter är en bra alternativ investering som fortsätter ticka på i ur och skur

”Många tänker att portföljen är diversifierad när de köper både aktier, fonder och obligationer. Men allt det är börsberoende; faller börsen faller allt. Krediter är en bra alternativ investering som fortsätter ticka på i ur och skur.”

Automatiska placeringar

Att komma igång med Savelend är enkelt – redan efter en vecka kan man som investerare räkna med att ha sina pengar fördelade över 100 krediter, vilket ger en bredare riskspridning samtidigt som man bidrar till att främja ekonomin för svenska småföretagare och privatpersoner.

Diversifieringen är alltså nyckeln. Som ny användare väljer du vilka kreditslag du vill fokusera på: inkassoportföljer, fakturaköp företagslån eller konsumentlån. Genom verktyget SmartInvest placeras därefter tillgångarna dessutom automatiskt över ett brett antal kredittagare. Fördelningen är just nu cirka 90 % till företagskrediter och 10 % till konsumentkrediter.

För Ludwig Pettersson har det varit viktigt att bygga in en så god transparens som möjligt i tjänsten.

Om du investerat 500 kronor i ett företagslån, vet du exakt till vilken ränta och vad den förväntade avkastningen är

”Du kan följa din investering dagligen och se hur kassaflödet utvecklas. Om du investerat 500 kronor i ett företagslån, vet du exakt till vilken ränta och vad den förväntade avkastningen är. Jag är övertygad om att enkelhet och transparens är viktiga nycklar till att bygga en pålitlig investeringsplattform. Sen får den goda tillväxten tala för sig själv,” avslutar Ludwig Pettersson.

Läs mer om Savelends investeringsplattform här

Det finns alltid risker med att investera. Värdet i en investering kan både öka och minska, och den historiska nivån på en avkastning ger inga garantier för nivån på framtida avkastning.

Läs mer