Metro.se har inte uppdaterats på två veckor – är nyhetssajten helt död nu?

Metro Media
Metro.se har inte uppdaterats på två veckor – är nyhetssajten helt död nu?

Metros vd Christen Ager-Hanssen. Foto: Tomas Oneborg / SvD

Towe Boström

Reporter

Bolagets rekonstruktion fortsätter.

Luften har helt gått ur det tidigare så framgångsrika svenska mediehuset Metro. För över ett halvår sedan sattes företaget i rekonstruktion då man inte klarade av att betala sina skulder.

Därefter har en dramatisk följetong utspelat sig. Redaktionen har successivt bantats ned och journalisterna har fått lämna. Beskedet från ägaren Christen Ager-Hanssen har varit att Metro ska börja ta betalt för att publicera inlägg, och bli en form av debattsida. 

"Journalister passar inte in i vår affärsplan. Det finns flera contentbyråer som producerar material som passar oss. Vi kommer att vara innehållsköpare", har Christen Ager-Hanssen tidigare sagt. 

Den som klickar in på metro.se kommer märka att det inte finns mycket att hämta där längre. Sajten har inte uppdaterats på två veckor och alla bilder har försvunnit. Nu kvarstår bara ett skal med gamla artiklar som skvallrar om att det här en gång var en livlig nyhetssajt. 

Vi slog en signal till Christen Ager-Hanssen för att fråga varför Metro, utåt sett i alla fall, ser ut att ha gått i graven. 

Metro-ägaren säger att det hela beror på att de gör om till en ny sajt som kommer lanseras innan årets slut. Han säger att de lika gärna kunde ha stängt ned sajten men valt att ha den uppe av tekniska orsaker. 

”Vi kunde lika gärna säga att den är under utveckling. Vi kommer komma med en ny sajt så vi har egentligen tagit ned den gamla, den är borta. En helt ny tekniskt plattform kommer på plats”. 

Den tidigare planen har som sagt varit att förvandla Metro till en form av inkomstbringande debattsida. På frågan huruvida den planen kvarstår hintar Christen Ager-Hanssen om att fler nyheter är att vänta. 

”Vi kommer visa upp en ny sajt och den kommer att ha många andra element också."

Kan du berätta vad de andra elementen är? 
"Nej". 

Christen Ager-Hanssen uppger att rekonstruktion går bra.  Det har tidigare upprättats ett ackordsförslaget som innebär att fordringsägarna i Metro Media House AB skulle få hälften av sina skulder, något som behöver röstas igenom. 

Har ni fått någon återkoppling på förslaget?
”Jag kommenterar inte. Du får vänta och se. Det går enligt plan”.

Det senaste som skett i den här historien, där ärendehögen växer sig allt högre, är att Skatteverket nyligen begärde att Metros rekonstruktion ska upphöra. Detta efter att först ha blivit avvisade i tingsrätten som ansåg att  ”det föreligger synnerliga skäl för fortsatt rekonstruktion”.

Skatteverket ger dock inte upp utan lämnade in en överklagan till Hovrätten under förra veckan. Myndigheten menar att bolaget inte klarar av att betala löpande skatter och avgifter samt att ”det saknas anledning att anta  att ackordet kan bli fastställt”.

Enligt den bouppteckning som skickats in tillsammans med ackordsförslaget uppgår skulderna, utan förmånsrätt, till 103 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER