Sök

Stefan Ingves: Alla ska kunna betala med kontanter – och vi behöver en e-krona

fintech

Stefan Ingves. Foto: Claudio Bresciani/Fredrik SandbergTT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

"Viktigt att agera nu".

Spelplanen för betalningslösningar ritas om i snabb takt. Användningen av kontanter har minskat kraftigt samtidigt som jättar som Facebook filar på nya lösningar som kan förändra hur vi hanterar pengar, exempelvis kryptovalutaprojekt Libra. 

Det rör på sig snabbt även i Sverige, där frågan om en e-krona har seglat upp på agendan. Riksbanken tittar för stunden närmare på om det skulle vara möjligt att ge ut en digital centralbankspeng, e-kronan, som ett digitalt komplement där staten garanterar värdet. 

Några beslut om att ge ut e-kronan har ännu inte fattats. 

I ett debattinlägg på Aftonbladet, signerat Stefan Ingves, delar riksbankschefen med sig av sin vision för framtidens pengar. Budskapet är att kontanterna ska finnas kvar och att vi ska få tillgång till statliga pengar i såväl fysisk som digital form.

Stefan Ingves flaggar för de risker som kan uppstå om kontanterna skulle försvinna helt. Han menar att kontanterna i dag är de enda ”riskfria statliga pengarna” och att vi blir väldigt sårbara om vi enbart förlitar oss på digitala betalningssystem. Utöver det finns även en risk att personer som inte förstår sig på tekniken hamnat utanför betalsystemen. 

”Därför är det viktigt att agera nu för att säkerställa att det både finns och går att betala med kontanter överallt i landet. Det är Sveriges riksdag som har befogenheten att stifta lag för att säkerställa kontanternas framtid och det arbetet brådskar”, skriver Stefan Ingves på Aftonbladet.

Stefan Ingves uppmanar även riksdagen att fatta beslut kring e-kronan så att den blir ett giltigt betalningsmedel. Han lyfter Facebooks Libra-satsning som ett resultat av behovet av snabba gränsöverskridande betalningslösningar och uppmanar till samarbete. 

Läs mer