Eva lurades på miljonbelopp av kryptobedragarna – "Ockuperade mitt huvud"

Eva lurades på miljonbelopp av kryptobedragarna – "Ockuperade mitt huvud"

Kvinnan på bilden är inte Eva. Foto: TT / Skärmklipp.

Tobias Blixt

Reporter

Många har fallit offer för kryptobluffarna i sociala medier. I Evas fall rörde det sig om miljonbelopp som försvann innan familjen förstod vad som hade hänt.

Breakit har i flera omgångar rapporterat om kryptobluffarna som har cirkulerat flitigt i sociala medier och på olika sajters annonsplatser. De falska annonserna har visat sig vara en svår nöt att knäcka för tech-bolagen och även vi på Breakit har drabbats av bedragarna.

Annonserna påstås avslöja knep för att snabbt och enkelt bli rik på kryptovalutan Bitcoin. Ofta maskerar sig bedragarna som en stor svensk nyhetssajt och det är svenska kändisar som uppges prata om det nya knepet. 

Tidigare har vi bland annat skrivit om Johnny, en av många som har drabbats av bedrägerierna. Han fick till slut tillbaka sina pengar efter att Icabanken beslutat att ersätta honom för förlusterna. 

Nu skriver Dagens Nyheter om Eva, 63, som egentligen heter någonting annat. Hon lurades in i bedrägerierna genom en annons där tv-profilen Filip Hammar berättade om hur “vem som helst till miljonär inom 3–4 månader”.

Kort efter att Eva hade klickat på annonsen började telefonerna ringa – flera gånger om dagen.

Breakit har själva testat kryptobluffarna genom att vi låta oss luras – här kan du läsa mer om bedragarnas metoder.

Snart hade Eva, som egentligen bara hade för avsikt att testa med några tusen kronor, lurats långt in i bedragarnas klor.

"Det är som att han ockuperade mitt huvud. Jag är ändå en ganska logisk person i vanliga fall, men inget sådant tänkande fanns kvar", säger Eva till DN. 

Först fick de henne att investera sina egna pengar, sedan hävdade de att mannen som Eva pratat med hade fått sparken eftersom att han hade lurat folk på pengar. Då skulle de rädda hennes pengar, men behövde ytterligare insättningar för att kunna hjälpa henne att få tillbaka vad hon hade förlorat. Den nya mannen manipulerade Eva till att ta flera blancolån.

Det hela tog slut först när dottern hörde ett samtal mellan Eva och bedragarna. Hon samlade familjen för att konfrontera Eva som då hade förlorat cirka 1 miljon kronor.

“Det var först efter det, när vi satte oss och gick igenom allting som jag kunde förstå hur mycket pengar det var och vad som faktiskt hade hänt”, säger Eva.

Det var i början av juli i år som familjen och Eva förstod vad som faktiskt hade hänt. Idag har Eva lyckats göra sig fri från lånen genom att sälja sin och makens lägenhet, skriver DN.

Bedragarna har också varnat Eva för att prata illa om företaget (som kallade sig Nord Capital Market) eller nämna dem för någon annan. De har hotat med straffavgifter på ytterligare en halv miljon kronor och att de ska vidta juridiska åtgärder.

Eva har polisanmält bedrägeriet utan några större förhoppningar.

Läs fler artiklar
LÄS MER