Singapore förbjuder elsparkcyklar på flera platser

LimeVoiElscooter

Foto: Unsplash/Istock

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Singapore förbjuder elsparkcyklar i stora delar av staden från och med på tisdag. Det skriver The Business Times.

Att elsparkcyklar väcker känslor är det ingen tvekan om. Här i Sverige har de nya fordonen debatterats flitigt sedan de svepte in över storstädernas gator för drygt ett år sedan.

Bland annat har Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) gått ut med att han vill se lagändringar kring de nya fordonen. 

I Frankrike har reglerna kring elsparkcyklar redan skärpts kraftigt och nu är det alltså Singapores tur.

Från och med tisdag kommer det att vara förbjudet att köra elsparkcykel på 440 kilometer av statens 5 500 kilometer långa gång- och cykelvägnät.

Den som bryter mot reglerna riskerar böter på cirka 14.000 kronor, alternativt upp till tre månaders fängelse.

Just nu finns cirka 100.000 elskotrar registrerade i Singapore. 

”Under de senaste åren har vi gjort stora ansträngningar får att främja en säker användning. Men trots betydande ansträngningar stöter vi på oförsiktiga användare som åker på elskotrar som inte uppfyller kraven”, säger Singapores transportminister Lam Pin Min, enligt The Business Times.

Även i Sverige har olyckor på elsparkscyklar uppmärksammats stort.

I början av sommaren omkom en man i Helsingborg när han färdades på en elsparkcykel. I samband med det slog också ett sjukhus i Stockholm larm om att de fick in minst en skadad person om dagen.

I september hade det rapporterats in över 240 olyckor med fordonet inblandat men då få olyckor rapporteras och många rapporteras fel är mörkertalet stort.

Läs mer