Sök

Från pedofilhärva till miljardsuccé – här är veckans bästa karamell

Small giant gamesLundells vecka

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell bjuder på en sötsur historia.


Jag brukar tänka på dem som karameller. 

Små och söta innan man biter till. Då byter de karaktär. Smaklökarna får ytterligare en dimension. Det blir salt eller surt. Smakupplevelsen blir komplett och jag blir sugen på mer. Fler karameller. Fler storys.

För det är inte riktiga karameller jag tänker på utan berättelser om entreprenörer. Eller entreprenörs-storys som jag brukar kalla dem här på redaktionen.

Söta, syrliga och salta karameller jag samlar in och först avnjuter själv men sedan bjuder vidare till alla som vill lyssna. Som storyn om Small Giant Games. 

I veckan har jag fått den återberättad för mig från två olika håll. Båda källorna är trovärdiga och har dessutom insyn i förloppet. En karamell som jag sugit på några dagar och nu delar vidare av mig till dig. Håll tillgodo!

Storyn började med en katastrof. Vare sig mer eller mindre. Gänget bakom spelstudion Small Giant Games byggde i början av 2000-talet upp en av världens populäraste digitala samlingsplatser för ungdomar – Habbo Hotel. När sajten var som störst hade den smått otroliga 250 miljoner användare, några av Europas tyngsta riskkapitalbolag som ägare och värderades till miljardbelopp. 

Sen, plötsligt över en natt, vändes supersuccén till en mardröm. Den brittiska TV-kanalen Channel 4 avslöjade att pedofiler härjade på sajten. Självklart oerhört viktigt att det upptäcktes men avslöjandet blev samtidigt i praktiken dödsstöten för Habbo Hotel. De namnkunniga investerarna flydde och kvar stod entreprenörerna med värdelösa aktier och ett företag i kaos.

Några år senare hade de slickat såren tillräckligt för att påbörja en ny entreprenörsresa. Planen var att satsa allt på ett kort – tre gånger. De lyckades få in några miljoner i riskkapital (bland annat från svenska Spintop Ventures och Creandum) och började bygga första spelet. Ett år senare var de klara, släppte spelet – som floppade. 

De gick in i studion igen. Byggde ett spel till – som blev ett fiasko.

I det läget började investerarna tvivla. Skulle teamet palla att börja om på ny kula och skapa ännu ett spel som riskerade att floppa? 

Och de finska spelentreprenörerna var verkligen stukade. Men de bet ihop, slet som djur i ytterligare 11 månader och sedan var spelet Empires & Puzzles klart att lanseras.

Resten är som det brukar heta historia. 

Fast den här storyn har ytterligare en twist, som alla goda entreprenörs-storys. 

För när spelet testlanserades i Australien (eller om det var något annat avlägset land) fick svensken Lars Jörnow nys om succén. 

Eller rättare sagt i det läget var det inte någon succé. Men för personer som Lars Jörnow som kunde tyda de kryptiska användarmönstren från de första säljtesterna var det en så kallad “no-brainer” – Empires & Puzzles var en pengamaskin. Det handlade bara om att pumpa in så mycket pengar som möjligt i marknadsföring för att köpa nya spelare. Sen skulle resten sköta sig självt.

För Lars Jörnows arbetsgivare, riskkapitalbolaget EQT Ventures, var det en skänk från ovan att han grävt fram denna opolerade diamant. Riskkapitalbolaget, med över 5 miljarder kronor i sin första fond, hade fått en knackig start och skulle det bli några fler fonder krävdes en riktig “home-run” som det brukar kallas på finans-svenska.

Och Small Giant Games blev en fantastisk home-run. Lars Jörnow och EQT Ventures tog ett blixtsnabbt beslut, pumpade in en massa miljoner bara ett dygn innan Empires & Puzzles lanserades globalt – och 18 månader senare såldes hela bolaget till Zynga för 7 miljarder kronor.

Som grädde på moset accepterade EQT Venture erbjudandet att få köpeskillingen i Zynga-aktier istället för kontanter – aktier som efter affären gått upp med över 70 procent.

De finländska entreprenörerna blev så klart superrika men frågan är om inte EQT Ventures och Lars Jörnow blev de största vinnarna. Enligt mina källor har EQT Ventures fått tillbaka hela fondens storlek, alltså drygt 5 miljarder, bara på den här affären. 

Bara att gratulera – och nu är EQT ventures i full gång med att dra in investerare till en ny miljardfond. Det hade man aldrig kunnat utan succén i Small Giant Games.

Själv jagar jag vidare efter nästa karamell.

Trevlig helg!

Läs mer