Sök

Facebook stämmer israeliskt bolag – ska ha hackat journalisters telefoner

WhatsappMeta

Mark Zuckerberg är grundare av Facebook, som äger Whats App. Bildmontage. Foto: Skärmklipp / TT

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Whats App-chefen: "Detta borde vara en väckarklocka för teknikföretag, regeringar och internetanvändare".


Det sista Facebook vill ha är dataläckor, eller attacker som äventyrar deras användares integritet. Efter Cambridge analytica-skandalen är världens ögon riktade mot Mark Zuckerbergs jätte. 

Facebook lägger naturligtvis också stora resurser på säkerhet. Och nu har man hittat ett israeliskt bolag som anklagas för att ha utnyttjat den Facebook-ägda meddelandeappen Whats App för att hacka sig in i hundratals telefoner.

Whats App-chefen Will Cathcart skriver själv om bakgrunden i The Washington Post. Han skriver att man redan i maj upptäckte, och blockerade, en ny typ av cyberattack som utnyttjade en svaghet i appens funktion för videosamtal. De drabbade fick ett inkommande samtal, som i själva verket skickade skadlig kod rakt in i offrets telefon. 

"Personen behövde inte ens svara på samtalet", skriver Will Cathcart.

Efter att ha undersökt detta närmare väljer Whats App och ägaren Facebook att vidta rättsliga åtgärder via en stämning till en federal domstol i Kalifornien. 

"Efter månader av utredning kan vi nu säga vem som låg bakom attacken. I dag har vi lämnat in en stämning till en federal domstol som förklarar vad som hände och som attribuerar intrånget till ett internationellt teknikföretag kallat NSO Group", skriver Will Cathcart.

NSO Group är baserat i Israel, och beskriver sig som ett teknikbolag som hjälper statliga myndigheter att förebygga och utreda terrorism och brottslighet. 

Enligt Whats App har bolaget hittat uppseendeväckande mönster i attacken från NSO Group. 

"Den riktade in sig på minst 100 människorättsaktivister, journalister och medlemmar av civilsamhället runt om i världen. Detta borde vara en väckarklocka för teknikföretag, regeringar och internetanvändare", skriver Will Cathcart.

Läs mer