Hallå alla svenska entreprenörer - det är dags att säga ifrån nu!

Breakit - Hallå alla svenska entreprenörer  - det är dags att säga ifrån nu!

Mathias Eriksson, grundare och vd för den digitala byrån Matter.

Mathias Eriksson

Krönikör

ID-kontrollerna är i förlängningen ett hot både mot det öppna Sverige och den svenska startup-scenen, menar entreprenören Mathias Eriksson.

I mars har jag planerat en grym resa. En resa mellan två av mina världar. Jag börjar i Dubai där jag är inbjuden till Dubai Lynx, Afrika och Mellanösterns främsta reklamtävling. Direkt från reklambranschen drar jag ännu en gång till SXSW i Austin, Texas.

Om nu USA-resan blir av. Ett nytt lagförslag i USA kan nämligen ställa till det. För den som de senaste åren har besökt Sudan, Syrien, Irak eller Iran måste när den nya lagen träder i kraft ansöka om visum på en amerikansk ambassad för att komma in i det stora landet i väster.

USA gör detta för att skydda sig mot terrorister men glömde av någon anledning bort att inte en enda internationell terrorist de senaste 20 åren kommit från Iran. Man missade också  att ett drygt dussin av 9/11-terroristerna hade kopplingar till Saudiarabien som inte är med på listan.

Jag har varit i Iran och tvingas därför ansöka om visum. Men, en visumansökan är inte så farligt, vi som har rent mjöl i påsen kan ju skaffa visum till USA och vi som drabbas är inte så många.

Samtidigt som USA alltså är på väg att införa dessa skärpta regler så tvingas, med start den 4 januari, alla transportörer över den dansk-svenska gränsen tvingas införa ID-kontroller. SJ kommer inte längre att köra tåg över sundet och Öresundstågen kommer bara att gå till Kastrup. Restiden ökar och turtätheten i rusningstrafik dras ner till hälften. Men det är nu inte så farligt, vi som har rent mjöl i påsen kommer att kunna passera gränsen även om mitt bolags Öresundskontor just blivit degraderat till lokalt Malmökontor.

Det är inte så farligt och välfärdsstaten hotas ju av en flyktingkris - sägs det. Visst kan det vara sant men hoten mot det som har byggt det svenska samhället och som resulterat i en startupscen i världsklass kommer inte från stängda svenska gränser. Inte heller från att vissa svenska medborgare snart betraktas som lite mindre medborgare av den amerikanska staten. Det som har byggt den svenska succén är öppenhet, relativt sett stor jämlikhet och möjligheter för människor och idéer att mötas. Den digitala ekonomin är i sitt själva DNA gränslöst. Hur många startups har kollegor eller marknader utanför Sverige? Utanför EU? Till och med i USA? Jag har inte räknat men tror att svaret är – i princip alla.

Jag skojade bara tidigare, det politiken gör nu är oerhört farligt.

Du som läser nu kanske är en helvit, svensksvensk entreprenör baserad i Stockholm utan Malmökontor och detta berör inte dig personligen. Men fråga dig själv, om detta är första steget på en längre resa, var är vi då om tio år? Och, om den framtidsbilden inte känns najs, vad gör du idag för att hindra den utvecklingen?

Till Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna: Ni vet inte vad ni gör! Eller så har ni lämnat oss för the Dark Side. Ert “skydd” av gränsen kan bli det öppna Sveriges död, inte imorgon, men jag är riktigt rädd för riktningen just nu. Den så hyllade Anders Ygeman har blivit den fria rörlighetens lieman. Hoppas att ni som ansvarar för de här besluten kan leva med er själva, själv ska jag försöka förlåta er. Jag vet bara inte om jag någonsin kan.

Och du entreprenör, det är tyvärr dags att bli lite politisk nu om du vill ha en fri värld också om tio år när det är dags för dig att grunda ett riskkapitalbolag. Säg ifrån, för är det något dagens politiker är bra på är det att agera utifrån vartåt vinden blåser i opinionen.

Läs fler artiklar
LÄS MER