Klarna larmar om ökade bedrägeriförsök – kallar näringslivet till stormöte

Klarna fintech
Klarna larmar om ökade bedrägeriförsök – kallar näringslivet till stormöte

Towe Boström

Reporter

Sebastian Siemiatkowski uppmanar till krafttag.

”Utvecklingen går i hög fart åt fel håll, och den måste bromsas nu”.

Det är i ett inlägg på DN Debatt som Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski slår larm om ökade bedrägeriförsök. I år har Klarna redan utsatts för dubbelt så många försök som under 2017.

I inlägget, som även är signerat Klarnas säkerhetschef Mark Strande och bedrägerichefen Richard Skoog, manar Klarna till samarbete och samordning.

Klarna pekar på att brottslingarna, i och med den tekniska utvecklingen, fokuserar på nätet i allt större utsträckning. De väljer dessutom ofta att försöka genomföra bedrägerier genom att låtsas vara Klarna. Bolaget uppger att de har kontroll över situationen men uppmanar till agerande och samarbete mellan berörda myndigheter, politiker och näringslivet.

”Utmaningen Klarna står inför gäller i allra högsta grad även andra banker, betaltjänster, logistikbolag och handlare”.

Företrädarna pekar på att flera initiativ genomförts för att förebygga bedrägerier, allt från polisinsatser till möten med politiker, men de spår ändå en farlig utveckling.

”Vi fruktar dessvärre att utan en ännu snabbare och tydligare samverkan mellan berörda myndigheter och branschens aktörer så kommer vi förr eller senare att komma till en punkt där den organiserade brottsligheten ligger steget före”.

Klarna blickar mot Tyskland och Storbritannien som inspirationsländer när det kommer till samverkan mot bedrägerier. Klarna har kallat till ett stormöte i början av december där de vill diskutera hur framtida bedrägerier kan förhindras. På gästlistan står exempelvis myndigheter och banker.

Vi har tidigare rapporterat att antalet klagomål mot Klarna fördubblats. 

Läs fler artiklar
LÄS MER