Sök

Svenskens dataanalys-bolag Grafana Labs fyller kassan med 230 miljoner

Grafana Labs

Grafana Labs grundare. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

"Det har varit jättehäftigt att se intresset."

Grafana Labs vill göra det enklare för företag att övervaka olika typer av data. Exempelvis för att upptäcka hur en uppdatering förändrar prestandan i en applikation.

Bolaget har sin hemvist i USA, men bakom Grafana-projektet står svensken Torkel Ödegaard. Han är också en av medgrundarna till Grafana Labs, tillsammans med amerikanen Raj Dutt och Anthony Woods från Australien.

Nu tar Grafana Labs in 24 miljoner dollar, cirka 230 miljoner kronor, i en a-runda. Något som Techcrunch var först med att uppmärksamma. Det är Lightspeed Venture Partners som leder rundan, där även Lead Edge Capital deltar.

“Det har varit jättehäftigt att se intresset från investmentbolag som tror på det vi bygger och på den marknadsmöjlighet som vi har framför oss. Det är kul att kunna ta tillvara på den möjligheten och att det nu kan hjälpa oss att accelerera framåt”, säger Torkel Ödegaard.

Det nya kapitalet ska bland annat användas för att bolaget ska kunna springa snabbare.

“Pengarna ska gå till att vara lite mer aggressiva i tillväxten än vad vi har varit tidigare. Men också för att ha rum att göra långsiktiga satsningar som vi kanske inte hade haft råd med annars.”

Grafana Labs startade som ett företag för att bygga kommersiella tjänster och produkter ovanpå open source-verktyget Grafana. 

Ett vanligt användningsområde är enligt Torkel Ödegaard att inom IT-branschen vilja se hur exempelvis en uppdatering påverkar prestanda eller hur användarbeteenden förändras.

Själva grejen är alltså att samla olika typer av datakällor för att kunna observera och visualisera informationen. Den kommersiella verksamheten erbjuder sedan ett företagspaket med olika verktyg anpassade för större företag, liksom en SaaS-version av tjänsten där de erbjuder lagring av data och möjlighet att analysera denna.

Torkel Ödegaard själv började arbeta på Grafana-projektet för cirka 6 år sedan och bolaget grundades 2015. Idag har de kontor i Stockholm och New York, men de flesta av deras cirka 100 anställda är utspridda över världen.

Läs mer