Sök

Regeringen storsatsar för att förbättra 1177 Vårdguiden

SKLHälsaNätläkare

Lena Hallengren. Foto: Henrik Montgomery/TT/Istockphotos.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

"Genom digitala lösningar kan vården bli mer tillgänglig".

I början av oktober kom rapporten som kan komma att skaka om såväl nätläkarna som vården i stort. Det var då regeringens utredare Göran Stiernstedt lämnade över sina förslag för framtidens vård. Om hans betänkande blir verklighet kommer nätläkarna att tvingas etablera fysiska vårdcentraler i varje region de vill verka i. Omvänt skulle de fysiska vårdcentralerna tvingas erbjuda digital vård.

Det ligger därför nära till hands att gissa att såväl regeringen som regionerna laddar för att lägga in en högre växeln i digitaliseringen av vården. 

Nu tillkännager regeringen satsningar på att förbättra 1177 Vårdguiden. Tjänsten, som drivs av landets regioner och landsting, ska helt enkelt bli mer effektiv och digitaliserad.

Det handlar bland annat om att patienterna ska kunna beskriva symptom digitalt, i dag sker mycket över telefonen, och på så sätt få råd om egenvård eller slussas vidare till digital eller fysisk vård. Det vill säga liknande system som flera av nätläkarna redan arbetar i. 

”Väntetiderna i svensk hälso- och sjukvård måste kortas och vård ska ges efter behov. Genom digitala lösningar kan vården bli mer tillgänglig och komma närmare befolkningen”, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till satsningen är att Sveriges kommuner och landsting (SKL) har bett om stöd för att utveckla tjänsterna. SKL ska få 33 miljoner kronor i år och ytterligare pengar väntas tillföras de kommande två åren.

Läs mer