Mark Zuckerberg grillades över Libra

Facebook
Mark Zuckerberg grillades över Libra

Mark Zuckerberg.

Towe Boström

Reporter

Kräver svar från Zuckerberg.

Under onsdagen frågades Facebooks vd Mark Zuckerberg ut i den amerikanska kongressen. Det är långt ifrån första gången han ställs till svar, och den här gången är det sociala mediejättens planer på att lansera kryptovalutan Libra som fått politikerna att svettas.

Libra har bland annat väckt oro över hur systemet kommer att påverka ekonomin i stort och flera tunga aktörer har valt att lämna projektet och den styrelse som ska kontrollera Libra, exempelvis Visa och Ebay.

På agendan står bland annat frågor om hantering av användardata, penningtvätt, kontroll och kriminalitet.

Kongressledamoten Maxine Waters höll inte tillbaka.

”Ni kanske tror att ni står över lagen och det verkar som att du aggressivt ökar storleken på ditt bolag och är villig att stampa på vem som helst för att nå dit", sa hon inledningsvis till Zuckerberg. 

Under utfrågningen ifrågasattes det bland annat hur Facebook kommer att ta ansvaret för eventuella konsekvenser som kan följa i Libras spår. Frågor om hur Libra Association, den företagsgrupp som backar upp kryptovalutan, ska fungera stod också på agendan. 

Mark Zuckerberg fick frågan om Facebook skulle vara beredda att dra sig ur projektet om riskerna blir för höga. 

"Om jag känner att Facebook inte kan vara en del av det enligt de principer vi satt", svarade Mark Zuckerberg.

På frågan vad som driver Facebook att starta Libra svarade grundaren att de redan byggt några av de mest använda tjänsterna i världen. Han poängterade även att Kina redan är på gång att lansera en liknande digital valuta. 

"Visionen är att människor ska kunna sända pengar till varandra lika lätt som folk skickar meddelanden idag", 

Läs fler artiklar
LÄS MER