Podda med mobilen tar svenskt bolag till ”Harvard för startups”

Seedcamp podcast Opinion
Podda med mobilen tar svenskt bolag till ”Harvard för startups”

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Spela in, klipp och distribuera din podcast – med hjälp av mobilen. Det är tanken bakom den svenska appen Opinion, som nu blivit invald till den brittiska inkubatorn Seedcamp – även kallad ”Harvard för startups”.

Glöm studioinspelningar, externa mikrofoner och produktionsbolag. Med den svenska podcast-appen Opinion kan vem som helst nu bli en ny Kristoffer Triumf – eller åtminstone försöka.

Det svenska bolaget Opinion, vars app gör det möjligt att spela in och klippa ljudfiler direkt i telefonen, har nu blivit invalda till den brittiska inkubatorn Seedcamps acceleratorsprogram. Det innebär rent konkret att bolaget tar in en mindre investering, får rådgivning från inkubatorns mentorer – och flyttar in på Googles campus i London.

"Medlemskapet i Seedcamp-familjen är så länge bolaget är igång, men det är störst fokus nu under våren", säger bolagets vd Tor Rauden Källstigen till Breakit.

Exakt hur mycket pengar bolaget har tagit in vill grundaren Tor Rauden Källstigen inte gå in på. Seedcamps investeringar ligger dock vanligtvis i spannet 220 000 kronor till 440 000 kronor – beroende på hur stor ägarandel bolaget är villiga att släppa.

Normalt behöver bolag som söker sig till Seedcamp genomgå olika former av uttagningar för att bli invalda i accelartionsprogramet, som av sajten Wired fått epitetet ”Harvard for startups”,

Grundarna Tor Rauden Källstigen och Håkan Waara lyckades däremot ta en liten genväg.

”En av deras bossar i London, Carlos Espinal, använde sig redan av Opinion sedan tidigare. Så jag träffade honom över en kaffe, och då frågade han om vi ville vara med”, säger han.

I samband med nyheten om inkubatorn passar Tor Rauden Källstigen även på att avslöja att bolaget snart kommer att lansera en ny molnlagringstjänst för podcastare.

”Tidigare har vi bara haft stöd för externa tjänster som Soundcloud och Dropbox när man ska exportera och dela sitt ljud. Det är ganska ofördelaktigt och komplicerat. Vi har därför gjort en extremt förenklad variant med en access-ström som man kan skicka”, säger han.

Jag tänker att det blir sämre ljud när man spelar in med en mobiltelefon än i en studio. Är det inte så?

”Nej, en studio behöver inte innebära bättre ljud än en mobil. De inbyggda mickarna i telefonerna är väldigt bra och de räcker extremt långt. Det handlar snarare om vilket rum man är i och vad man faktiskt säger”, säger han.

”Man ska inte låta begränsa sig med en massa teknisk vånda för att komma igång.”

Sedan tidigare har ett svenskt bolag ingått i Seedcamps inkubatorsprogram – fiskeappen Fishbrain.

Läs fler artiklar
LÄS MER