Nej, alla flyger inte alls hela tiden – nu måste vi sluta sparka nedåt

Breakit Impact Challenge
Nej, alla flyger inte alls hela tiden – nu måste vi sluta sparka nedåt

Carin Roeraade

Impact-ansvarig

Breakits Impact-general Carin Roeraade har tröttnat på klimat-elitismen.

Den senaste tiden har jag gång på gång blivit provocerad av en väldigt specifik form av elitism.

Låt mig ge tre exempel: 

Exempel 1: Höginkomsttagare boende i Stockholm som rest över hela världen pratar om hur idiotiskt det är att folk flyger så mycket och tycker att ALLA borde sluta flyga omedelbart. ”Sverige är faktiskt jättefint, funkar fint att semestra i skärgården!”

Mm, absolut. Säger du som redan brunchat i Brooklyn, surfat i Costa Rica, backpackat i Australien, och även har ett fint sommarställe i Sverige. 

Vi inbillar oss ofta att just ”alla flyger”. En grupp forskare i Lund har kartlagt hur 10 utvalda rika amerikanska kändisar flyger och påvisat att de (inte särskilt oväntat) flyger tiotusen gånger mer än genomsnittet.

Forskning från England visar samtidigt att 70 procent av Englands alla flygresor görs av 15 procent av flygresenärerna – alltså en väldigt liten del av hela befolkningen står för de flesta flygresorna.

"Alla" flyger inte. 

Exempel 2: Personer som bor och arbetar innanför tullarna i Stockholm eller annan storstad pratar om att "det är idiotiskt att äga en bil" och att man isåfall "åtminstone ska köra elbil!"

Testa det argumentet på en barnfamilj med 10 mil till närmaste laddstolpe. 

Exempel 3: Personer som pratar om hur hemskt det är med "fast fashion" och att alla borde handla "kvalité" istället. 
Och helst av allt - handla "hållbart mode". Problemet är bara, om vi bortser från second hand, att hållbart mode ofta är synonymt med en hög prislapp. Stella McCartney hade "upcycled clothes" på sin visning för hösten 2019. Prada presenterade i somras en ny version av deras ikoniska ryggsäck – i återvunnet material. Det finns mängder av liknande exempel från modevärlden. Och det är ju toppen.  
Men de flesta kommer aldrig ens i närheten av de här märkena. Och kan vi då skuldbelägga dem för att handla billigare plagg, trots att klädkedjan inte enbart har återvunna material? 

Antagligen provocerar detta mig så mycket eftersom jag känner igen mig så extremt väl och hör min egen röst eka på liknande sätt.

Men kan vi vara såhär klimat-elitistiska? Nej, det kan vi givetvis inte.

Så vad gör vi? Ja, inte ska vi slå neråt iallafall. Det finns nämligen gott om höga måltavlor att ta sikte på istället.

Den här listan på de 100 företag som ligger bakom 71% av de globala utsläppen till exempel.
Har du ingen koppling till de företagen? Tvivlar på det. Börja kolla upp koncernernas dotterbolag. Plötsligt kanske det dyker upp en vanlig produkt som står hemma i kylen.

Eller varför inte gå högst upp – direkt på makten – och kräva en robust klimatpolitik som linjerar med FN:s globala mål och därmed har en chans att möta Parisavtalets mål om enbart 1,5 graders höjning av den globala medeltemperaturen.

Just nu pågår vår klimatsatsning Breakit Impact Challenge där flera hundra företag arbetar för att bli mer klimatsmarta.

Läs fler artiklar
LÄS MER