Skatteverket får rätt i tvisten med Klarna – åker på rejäl skattesmäll

Klarna
Skatteverket får rätt i tvisten med Klarna – åker på rejäl skattesmäll

Sebastian Siemiatkowski, vd och grundare på Klarna. Foto: TT/press

Tobias Blixt

Reporter

Och mer kan det bli.

Tvisten mellan betaljätten Klarna och skatteverket har pågått i flera år. Bakgrunden är en upptaxering på totalt 133 miljoner kronor som rör Klarnas ingående mervärdesskatt, alltså moms, för åren 2014 och 2015. 

Pengar som, om Skatteverket får sin vilja igenom, skulle innebära att hela Klarnas vinst för 2014 och halva vinsten för 2015 utraderas helt.

Nu ser det ut som att tvisten kan vara på väg att få ett slut, rapporterar Di Digital. Detta efter att Kammarrätten slutligen meddelat sin dom.

Enligt Kammarrätten har Skatteverkets bedömning överlag varit korrekt, skriver sajten. Klarna får däremot rätt på vissa punkter. Bolaget får därmed rätt att göra avdrag på 20 av de 133 miljoner kronor som myndigheten har krävt bolaget på. 

”Även om vi är besvikna över delar av utfallet har vi självklart sedan länge tagit höjd för, och förberett oss på, alla tänkbara utfall”, säger Aoife Houlihan, kommunikationschef på Klarna till Di Digital.

Utöver denna tvist finns det också frågetecken kring Klarnas momsavdrag för 2016 och 2017. Där finns det däremot inte något rättsligt beslut ännu.

Det finns fortfarande en möjlighet för Klarna att begära prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen. Men betalbolaget har, i väntan på dessa beslut, gjort avsättningar på totalt 232 miljoner kronor mellan 2015 och 2017.

Läs fler artiklar
LÄS MER