Sök

Fixar hjälp inom 24 timmar – nu går Mindler utomlands

MindlerNätläkarepsykisk hälsa

Rickard Lagerqvist, en av grundare till Mindler. Foto: Press/Istockphoto

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Mindler vill bli störst i världen på att behandla psykisk ohälsa online.
Nu expanderar bolaget – för första gången – utanför Sverige.
"Vi räddar liv varje dag", säger grundaren Rickard Lagerqvist.

Varför ska man behöva vänta i månader för att få prata med en psykolog, när problemen bara blir värre under tiden? Det var frågan som fick serieentreprenören och läkaren Rickard Lagerqvist att dra igång Mindler. 

Bolaget lanserade sin tjänst, som erbjuder kognitiv beteendeterapi via samtal med psykologer online, 2018 och har sedan dess växt snabbt. 

Nu väntar en expansion i Europa, med start i Nederländerna, kan Breakit berätta. 

Redan på måndag börjar man behandla patienter i Nederländerna.

"Vi har hittat en fungerande modell för att behandla psykisk ohälsa online, och är ledande i den utvecklingen. Nu har vi så pass mycket i ryggen att vi känner oss redo för att rulla ut på fler marknader", säger Rickard Lagerqvist till Breakit. 

I Sverige erbjuder Mindler en första kontakt med en psykolog inom 24 timmar. Många patienter går sedan igenom åtta till tolv behandlingstillfällen. 

Enligt bolagets egna uppgifter hanterar man just nu omkring 300 psykologbesök varje dag. För att göra det möjligt har man ett stort antal anställda egna psykologer. Och Mindler har växt snabbt. Nu har man runt 110 anställda, en siffra som lär svälla när bolaget gör sig redo för att expandera ut i Europa. 

Ambitionerna är skyhöga. 

"Vi vill komma ut i Europa på bred front, och vi siktar på att bli störst i världen på att behandla psykisk ohälsa online", säger Rickard Lagerqvist.

Även större spelare som Kry och uppstickare som Ahum satsar sedan något år tillbaka på sektorn.  

I Sverige har debatten kring de så kallade nätläkarna blivit alltmer intensiv. Detta eftersom de till största del finansieras via allmänna medel. Hos Mindler betalar patienterna blott 100 kronor per besök. Resten finansieras av landstingen. 

Kritiker menar att den ökade tillgängligheten av vård online kan leda till att resurser går till patientgrupper som inte har de största behoven. I värsta fall på bekostnad av människor som har ett större vårdbehov. Andra pekar på att sjukvårdssystemet behöver kompletteras med hjälp av ny teknik.

Rickard Lagerqvist uppger att Mindler, via så kallat triage, sorterar bort patienter som inte behöver psykologhjälp. Samtidigt pekar han att psykisk ohälsa tenderar att eskalera hos patienter som tvingas vänta på att få hjälp. 

"Problemet är ofta att folk väntar alldeles för länge. Konsekvenserna blir då värre både för individen och för samhället", säger han och fortsätter: 

"Jag brukar säga att Mindler räddar liv varje dag, och det är verkligen vårt uppdrag. Vi vill få bort stigmat kring att söka hjälp och erbjuda en hög kvalitet på behandling som har bevisad effekt". 

Rickard Lagerqvist har tidigare varit med och grundat blodanalysbolaget Werlabs. Mindler tog in 30 miljoner kronor i riskkapital tidigare i år, men räknar med att göra en större finansieringsrunda för att klara de aggressiva expansionsplanerna. 

Bolaget räknar med en omsättning på över 30 miljoner kronor i år.

Läs mer