Netflix rusade i efterhandeln efter rapporten – fler nya prenumeranter än väntat

NetflixStreamingMedia

Reed Hastings, vd, och Ted Sarandos, innehållschef på Netflix. Foto: TT.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Visar starka siffror inför starten av streamingkriget.

Netflix rusade med nära 10 procent i efterhandeln efter sin rapport för det tredje kvartalet. Inför att aktörer som Disney och Apple släpper sina konkurrerande streamingtjänster lyckades Netflix plocka in fler nya prenumeranter än väntat. För fjärde kvartalet spår bolaget däremot en klart lägre tillväxt än analytikerna hoppats på.

Omsättningen i tredje kvartalet ökade med 31 procent till 5,25 miljarder dollar (4,00), att jämföra med Factset analytikerkonsensus som låg på 5,25.

Resultat per aktie hamnade på 1,47 dollar (0,89), vilket är 43 procent bättre än analytikerkonsensus som låg på 1,03.

Antalet nya prenumeranter under kvartalet uppgick till totalt 6,77 miljoner (6,07) jämfört med förväntade 6,7 miljoner enligt Factset. Totalt antal prenumeranter uppgick till 158,33 miljoner (130,42).

För det fjärde kvartalet spår Netflix en ökning med 7,6 miljoner prenumeranter. Det är lägre än tillväxten med 8,8 miljoner i fjärde kvartalet i fjol och klart lägre än de 9,6 miljoner som Wall Street förväntar sig. För hela 2019 räknar Netflix inte länge med en ökad tillväxttakt jämfört med året innan, delvis på grund av ökad konkurrens.

Omsättningsmässigt förväntar sig Netflix att nå 5,44 miljarder dollar i fjärde kvartalet. Väntat är 5,51 miljarder dollar.

I rapporten resonerar Netflix kring konkurrenssituationen som snart vässas när Disney+, Apple TV+ och HBO Max släpps.

"Många är fokuserade på 'streamingkriget', men vi har konkurrerat med streamers (Amazon, Yoube, Hulu), såväl som linjär tv i över ett decennium", konstaterar bolaget. Netflix medger att de nya konkurrenterna har en del bra titlar men saknar den mångfald och kvalitet på nytt originalinnehåll som Netflix producerar världen över.

Netflix bedömer att introduktionen av nya konkurrerande tjänster på kort sikt kan ge en viss motvind för bolaget. Totalt sett väntas det emellertid påskynda effekten där allt fler överger traditionella tv-tjänster till förmån för streamingtjänster, något som gynnar Netflix.


Netflix, BUSD Q3-2019 Konsensus Förändring mot konsensus Q3-2018
Nettoomsättning 5,25 5,25 0,0% 4,00
Resultat per aktie, USD 1,47 1,03 42,7% 0,89

Konsensusdata från Factset

Läs mer