Wayne Gretzky blir delägare Gold Town Games

Gold Town Games spel
Wayne Gretzky blir delägare Gold Town Games

Tobias Blixt

Reporter

Hockeylegendaren ska hjälpa Skellefteå-bolaget att växa i Nordamerika.

Den lilla Skellefteå-baserade spelutvecklaren Gold Town Games har inte varit någon framgångssaga sedan bolaget börsnoterades i mitten av 2016. Själva börsintroduktionen med en teckningskurs på 6,25 kronor blev något av en flopp och vid stängning igår handlades aktien för under strax över 1 krona. 

Spelbolagets affärsidé har varit att utveckla managerspel till mobiltelefoner. Vid start lanserade bolaget ett spel med fokus på ishockey och sedan några månader tillbaka finns också ett fotbollsspel.

Nu vill bolaget stärka upp sin position, framförallt på den Nordamerikanska marknaden, och för att lyckas med det har bolaget knutit till sig hokeylegendaren Wayne Gretzky. 

Gretzky kommer framförallt att agera ambassadör för Gold Town Games ishockeyspel, men utöver att fronta spelet så kommer han också att bli delägare i bolaget.

“Först var det en fråga om vi skulle kontraktera honom rakt av och bygga en identitet kring honom. Lite som Fifa bygger identiteter med sina stjärnor”, säger Gold Town Games vd Pär Hultgren och fortsätter:

“Sen visade han spelet för sina barn som gillade det väldigt mycket. Istället för att bara vara frontfigur så ville han vara med i Gold Town Games. Vi gjorde om avtalet så att Wayne Gretzky också blir delägare. Sen finns det avtal för licenser kring hans varumärke också utöver det.”

Gold Town Games genomför just nu en nyemission där bolaget hoppas plocka in 10,5 miljoner kronor. Bland de befintliga investerarna hittar vi exempelvis ishockeyspelaren Jimmie Ericsson.

Efter en kvittningsemission till bolaget WDG Enterprises kommer Gretzky att äga 700.000 aktier i Gold Town Games, som efter nyemissionen räknar med att ha cirka 25 miljoner aktier. Affären innebär att Gretzky blir en av de fem största ägarna i spelbolaget.

Aktierna kvittas mot en skuld på 889.000 kronor samtidigt som Gold Town Games alltså kommer att betala en årlig licensavgift för rättigheterna till Gretzkys varumärke.

Gold Town Games vill nu bygga spelet kring hockeylegendaren och ta de fördelar som finns kring dennes egna varumärke.

"Det handlar om allt från marknadsföringsmässigt, redan när du skickar ut annonser på Facebook så kommer vi använda honom i marknadsföringen, ända in i spelet där det exempelvis kan vara Wayne Gretzky som möter spelaren", säger Pär Hultgren.

Under 2018 omsatte Gold Town Games 19,3 miljoner kronor, med ett negativt rörelseresultat på 4,8 miljoner. Under det andra kvartalet 2019 minskade omsättningen jämfört med samma kvartal under föregående år, från 6,5 till 3 miljoner kronor.

Beskedet att Gretzky blir delägare fick Gold Town Games aktiekurs att rusa och var upp med strax över 100 procent klockan 10:25.

Läs fler artiklar
LÄS MER