Storägaren sågar miljardbudet på norska Saas-bolaget 24Sevenoffice

24Sevenoffice SaaS
Storägaren sågar miljardbudet på norska Saas-bolaget 24Sevenoffice

Stian Rustad är grundare och storägare i 24sevenoffice. Foto: Istockphoto/press

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

"Aktieägarna gör bättre i att vänta"

På tisdagsmorgonen berättade det norska Saas-bolaget 24Sevenoffice att man mottagit ett uppköpsbud värt 1,1 miljarder kronor. Under morgonen stoppades även handel i bolagets aktier på börsen efter att kursen stigit kraftigt.

Det norska bolaget är en konkurrent till den svenska börssuccén Fortnox, och utvecklar och säljer redovisningssystem till småbolag.

Men trots miljardbudet på 24Sevenoffice rekommenderar styrelsen att det nobbas. Orsaken är att det rör sig om för lite pengar.

Ett besked som får storägaren och grundaren Stian Rustad att dra en lättnadens suck.

“Jag tycker att aktieägarna gör bättre i att vänta med att göra en affär – med tanke på den låga värderingen”, skriver han i ett inlägg på Linkedin.

Rustad jämför med Fortnox och menar att det inte finns någon anledning till att 24Sevenoffice skulle värderas så pass mycket lägre.

Han radar upp flera argument för det, bland annat att budet värderar 24Sevenoffice till ett P/S-tal  – alltså aktiens pris i förhållande till försäljningen – på 8,5.

Fortnox är värderat till över 23 i P/S-tal – alltså betydligt högre.

Han menar också att 24Sevenoffice har en högre kundtillväxt  än Fortnox – även fast omsättningen ökar snabbare hos det svenska bolaget. 

Dessutom menar han att det norska bolagets investeringar i AI gör att de står bättre rustade inför framtiden.

Uppdatering: Senare under tisdagen drogs budet tillbaka.

Läs fler artiklar
LÄS MER