Sök

"Just nu är vi i en unik position där vi tävlar med Silicon Valley"

Foto: Marcus Ericsson / TT

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Näringsministern Mikael Damberg ser stor potential i den svenska startupsektorn. Trots bostadskris, bubblor och bristande lönsamhet.

Mikael Damberg tar emot på sitt rymliga kontor i centrala Stockholm. De folktomma korridorerna på näringsdepartementet är en stilla oas i jämförelse med den pulserande julruschen på gatorna nedanför.

”Ett av julens stora success stories kommer nog att bli Star Wars-spelet. Mina barn har önskat sig det i julklapp”, säger Mikael Damberg, med hänvisning till den svenska spelutvecklaren Dices nya spel Star Wars Battlefront.

Regeringen, med Mikael Damberg i spetsen, har varit tydlig med att den ser stor potential i det digitala näringslivet.

Statsminister Stefan Löfven utsåg tidigare i år ett innovationsråd som ska se till att Sverige blir ännu bättre på entreprenörsskap och Mikael Damberg ska inom kort tillsätta en ”startupansvarig” på departementet.

”Vi har fått in 113 ansökningar. Både folk med entreprenörsbakgrund och personer med myndighetserfarenhet. Så nu väntar en jäkla massa intervjuer”, säger Mikael Damberg.

”När jag tillträdde blev jag faktiskt förvånad över att ingen hade ett samlat grepp över den här sektorn. Men det kanske upplevdes så nytt att man inte prioriterade det.”

Men varför tycker egentligen regeringen att startupsektorn är så intressant? Trots världskända varumärken som Spotify och Truecaller så finns det fortfarande stora frågetecken kring många av de innovativa bolagens affärsmodeller.

Ett mångmiljardvärderat bolag som Mojang, som förvisso är lönsamt, skapar färre arbetstillfällen än en Ica Maxi-butik. Så varför vill regeringen prioritera detta område?

”Sektorn är viktig av flera olika skäl. För det första är vi i en unik position där vi tävlar med Silicon Valley om att producera unicorns. Det är unikt och det ska vi använda. Att vi har växande bolag som går bra internationellt skapar utvecklingskraft i bolagen. Det andra är att de här digitala bolagen behövs för omställningen av resten av ekonomi. Betydelsen av startupsektorn är större än bara sig själv. Stora industrier kommer behöva ställa om sina affärsmodeller och verksamheten de kommande åren. Att ha de här klustren med kompetens kring digitalisering är otroligt viktigt för hela ekonomins omvandling", säger Mikael Damberg.

”Jag tror faktiskt inte att vi kan räkna på vad det här betyder i bilden av det moderna och framgångsrika Sverige. Det här är som en sockerbit för kapital och för talang till Sverige. Att det bubblar i Sverige gör att vi blir mer intressant som investeringsland. Det är otroligt viktigt.”

Samtidigt har många bolag problem med intäkterna och sektorn sysselsätter förhållandevis få.

”Det är väldigt olika inom sektorn. Mojang byggde en affärsmodell där de fick betalt i takt med att man byggde ut och byggde om, medan en del av de andra digitala bolagen har haft som affärsmodell att få stor marknadspenetration och bli väldigt stora snabbt.”

”Att bli riktigt stor internationellt kräver ganska mycket kapital och kompetens i bolagen. Att tro man klarar sådan resa på digital världsmarknad utan att ha ett antal år där kapitalet jobbar för att öka marknadsandelarna, det tror jag inte är möjligt", säger han.

Mikael Damberg lyfter fram den svenska spelindustrin, som anställer få personer sett till sina höga bolagsvärderingar och resultat, som exempel.

”Var tionde människa på den här planeten har spelat ett svenskt dataspel. Bara det säger någonting om framgångarna. Men jag tror att det är mycket större än bara dataspelsbranschen i sig, eftersom så många branscher kombineras. Det blir musik, film och kulturella uttrycksformer. Många av programmerarna blir även otroligt duktiga på sina områden och den kraften kan användas i annan sektor vid ett annat läge. Det skapar väldigt mycket ringar på vattnet.”

”Den här sektorn drar in kapital till Sverige, vilket är väldigt positivt för vårt land, vår forskning och vår innovation.”

Intresset för startups från regeringens sida är inte nytt, men har otvivelaktigt intensifieras under det gångna året. Förutom studiebesök i såväl Silicon Valley som på startuphubben SUP46 i Stockholm så har regeringen under året bland annat meddelat att den planerar att förändra arbetet med det statliga riskkapitalet. I skrivande stund utreder man även förbättrade villkor för personaloptioner i startups.

"Vi hade aldrig låtit utredningen fortgå om det varit en oviktig fråga", säger Mikael Damberg om optionsutredningen, som väntas stå klar i mars.

Satsningarna innebär positiva besked för startubranschens företrädare, som i samband med Almedalsveckan i somras lanserade Startupmanifestet – ett dokument med önskemål om specifika politiska riktlinjer för det digitala näringslivet. 

Enligt Mikael Damberg är manifestet ett tecken på att branschen har tagit ett steg i mognadsgrad. Han drar paralleller till fordonsbranschen, skogssektorn och besöksnäringen.

”För oss är det väldigt bra. Det gör det lättare för oss i politiken att se att det finns ett genomtänkta prioriteringar. Och läser jag igenom det finns det många delar i fokusområden som stämmer överens med de prioriteringar vi har", säger näringsministern.

Han poängterar dock att ”alla branscher inte kan räkna med att alla ens önskemål levereras.”

”Samtidigt tror jag inte att de här personerna väntar på politiska beslut hela tiden, med all respekt för mitt eget uppdrag. Mycket av startupsektorn och entreprenörerna kommer fortsätta springa. Ofta lite snabbare än det demokratiska systemet hänger med", säger Mikael Damberg.

Regeringen vill förändra hur det statliga riskkapitalet används. På vilket sätt? 

”Staten ska ha en marknadskompletterande roll. Vi vill göra om det statliga riskkapitalet så att det jobbar ’fond i fond’. Vi tror inte att staten kan veta vilka företag som kommer att vara framgångsrika och hitta vinnarna, men vi tror att staten kan jobba ihop med det privata kapitalet. Kapitalet ska sökas i tidiga faser, staten ska ta mer risk, men aldrig göra det ensam."

Varför kan inte staten hitta vinnare på egen hand?

”Jag tror inte att staten ska ha den rollen och jag tror definitivt att de projekt som lyckas få privat kapital har någon form kvalitet på marknaden. Däremot kommer det privata kapitalet in lite för sent i dagsläget.”

Hur viktigt är det för staten att tjäna pengar på sina investeringar?

”Vi ska inte vara traditionella riskkapitalister som tjänar mycket på bolagen, men vi ska inte förlora oändligt mycket heller. Vi vet att många av bolagen som startas inte kommer att överleva. Därför är det viktigt att hitta en konstruktion där staten tar en del av risken. Det är viktigt för samhällets utvecklingen att de nya bolagen kommer till och skapar nya jobb och värden i samhället.”

I dagsläget råder det däremot knappast brist på kapital och investeringsvilja när det kommer till digitala bolag i Sverige. Enligt en kartläggning som Breakit gjort framgår det att åtminstone 8578 miljoner kronor pumpats in i segmentet bara i år. Det är nästan exakt dubbelt så mycket som det investerades 2014 då totalsumman hamnade på 4300 miljoner kronor.

Exakt hur mycket pengar som investerades i techbolag vid milleniumskiftet finns det ingen statistik på, men det mesta tyder på att investeringarna i år blir minst lika höga som under perioden innan IT-bubblan sprack.

Frågan är om de högre investeringarna oroar näringsministern.

”Jag är mindre orolig idag än tidigare. Millenieskiftet innebar en rejäl smäll för Sverige, men samtidigt ser vi att människor tog sig vidare från den och startade andra bolag som senare blev väldigt framgångsrika. Jag tror att vi närmar oss en situation där vårt ekosystemet är starkare än vid millenieskiftet, vilket gör att jag är mer optimistisk. Sedan kommer ekonomin gå upp och ner och olika sektorer kommer ha olika tryck på sig i olika tider. Det är naturligt i en ekonomi och där ska statens roll vara att balansera", säger Mikael Damberg.

”Just nu har exempelvis life science-sektorn ett behov av att staten tar en del va risken för att investeringarna ska bli av. Poängen med den här fond i fond-strukturen, som vi nu föreslår, är att vi ska kunna parera för nedgångar.”

Just den dag när intervjun görs, ett par dagar innan julafton, är näringsdepartementet som Mikael Damberg basar över förhållandevis folktomt. Men i vanliga fall arbetar drygt 500 personer under honom. Det är uppdelat i fyra avdelningar med 21 enheter samt sex sekretariat.

Det är med andra ord en stor organisation med långa beslutsvägar.

Jag undrar om han avundas de små och lättrörliga startupbolagen.

”Verkligen. I Sverige har vi en tradition och kultur som säger att vi är duktiga på utredningar. Det betyder att våra strukturer, lagar och regler är hyggligt genomtänkta. Men ibland utreder vi saker så länge att verkligheten hinner förändras under tiden det pågår.”

Om Mikael Damberg vill förändra en lag idag ska det först göras en statlig utredning av förslaget, som sedan blir en rapport som skickas på remiss till organisationer och experter. Därefter skickar organisationerna sina tankar om förslaget tillbaka till tjänstemännen på departementet, som i sin tur skriver ett utkast till en proposition, som skickas till berörda departement inom Regeringskansliet. Därefter går förslaget vidare till riskdagen – med allt vad det innebär.

”Men jag tycker att det var lite entreprenöriellt när vi gjorde finansieringsutredningen och blev färdiga på 3,5 månader. Det har aldrig hänt förut. Då sa vi: 'Gör det som är viktigast med det statliga riskkapitalet. Hantera inte allt nu, utan ta det som är 80 procent viktigast på 20 procent av tiden'. Det tror jag är en bra lärdom från näringslivet och det entreprenöriella. Att göra det viktigaste fortare.”

Du och regeringen har varit tydliga med att Stockholm ska vara en framträdande startupstad. Hur ska ni se till att det fortsätter vara så? 

”Vi måste systematiskt jobba med de utvecklingsmöjligheter vi har. Det som ofta begränsar utveckling och uppväxlingen är kapitalet och kompetensen. Det är otroligt viktigt, och kan även kopplas till frågan om bostadssituationen i Sveriges större städer. Det är sådant som sätter hemskog, och därför har regeringen gjort den största satsningen på 20 år för bostadspolitik. Det är någonting vi sätter vi väldigt stort fokus på.”

Samtidigt är det ofta mycket prat om just Stockholm. Borde man inte lyfta blicken till resten av landet? Där bostadssituationen exempelvis inte är lika ansträngd.

”Så kan det vara. Åker jag till Göteborg och Malmö och träffar startupscenen där så ser man samma explosion av olika drivhus och sammanslutningar. Stockholm är nog bättre i finanssektorn, vilket kanske inte så konstigt eftersom Stockholm har så starkt finanssektorn, medan exempelvis Göteborg är tyngre på industrinära tjänster. Den talangpool och komptenespool man har runt omkring sig påverkar hur startupscenen ser ut.”

”Men Sverige som helhet bedömer jag var väldigt framgångsrikt på att bejaka den här typen av utveckling. Men Stockholm är lite större. Det är mer människor här, mer kapital här och mer fokus här. Så är det. Men det innebär inte att det inte sker massa spännande aktiviteter runt om i Sverige".

Mikael Damberg om...

... hur digital han själv är.

”Jag hade aldrig klarat mitt jobb utan min telefon. Men jag är nog ingen nörd. Jag är mest beroende av snabb information.”

... vilka appar han använder mest.

”Klarna använder jag, men framför allt Spotify. Mitt fiskeintresse är tyvärr lite för litet för en app som Fishbrain. Men det är väldigt kul att visa upp de här apparna internationellt. Jag tycker verkligen det är coolt med exempelvis Truecaller som visar att man kan gå till andra typer av marknader också.”

​... om hur ofta han besöker startups.

"Jag försöker vara ute ganska mycket och har gjort det under en längre tid, även innan jag blev näringsminister. Vi brukar försöka klämma in det i programmet när vi är ute och reser. Det är även något som orterna själva brukar vilja visa upp när vi kommer."

Läs mer