Sök

Carina Franzén vill fixa personalbristen inom vården – "Ska omsätta 75 miljoner"

ColiviaHälsa

Carina Franzén.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Omskruvad affärsmodell ska ge klirr i kassan.

Vi har tidigare berättat om Maria Wiberg och Carina Franzén som startade Nurse & Doc, en digital plattform där vårdpersonal kunde hitta lediga uppdrag.

Nurse & Doc tuffade till en början på, men grundarna insåg snart att potentialen låg i den betydligt större offentliga vårdsektorn, som landsting och kommuner.

Därför lämpade det sig väl när Nordic Mountain gick in i Nurse & Doc under förra året. Investeringsbolaget ville satsa på digitaliserad vårdbemanning och hade letat intressanta bolag att investera i.

”De var på jakt efter ett smart techbolag och ett litet och lönsamt bemanningsbolag, och hittade då Nurse & Doc respektive Vårduppdrag”, berättar Carina Franzén.

Bemanningsbolaget Vårduppdrag, som redan hade flera viktiga avtal på plats, slogs ihop med Nurse & Doc i början av året. Tillsammans bildar de nu bolaget och appen Colivia som riktar sig mot bemanning inom både offentlig och privat vård.  

“I och med sammanslagningen fick vi inte bara en säljorganisation med erfarenhet på plats, utan även tillgång till ramavtal och därigenom fler uppdrag att erbjuda våra användare. Vi kunde positionera oss på marknaden på helt annat sätt”, säger Carina Franzén.

Hon berättar att den traditionella vårdbemanningen släpat efter i digitaliseringen och att mycket tillsättning fortsatt sker över telefonen.

Nu har Colivia precis släppt sin nya app där vårdpersonal kan söka på och filtrera vårduppdrag över hela landet. Uppdragsgivaren tar sedan ställning till om kandidaten är intressant eller inte, och vid förmedlade uppdrag fakturerar sedan Colivia uppdragsgivaren.

Under 2018 lades den tekniska utvecklingen hos Nurse & Doc, som då omsatte runt 6 miljoner kronor. Vårduppdrag omsatte runt 30 miljoner kronor under samma period.

”I år ser vi ut att omsätta kring 30 miljoner, och nästa år siktar vi på att omsätta cirka 75 miljoner kronor”, säger Carina Franzén.

Kritiserats

Bemanningsbolag inom vården har kritiserats för att sko sig på ett redan svagt system. Carina Franzén instämmer i att branschen kan upplevas som kontroversiell, men menar tillväxten snarare är ett symptom på att staten inte klarat av att hantera ett ökat vårdbehov.

"Sverige och världen står inför ett enormt ökat vårdbehov och brist på vårdpersonal, vi är tvungna att arbeta med mer flexibla och digitala lösningar för att hantera det". 

Carina Franzén understryker att Colivias app bidrar till att uppdragsgivarna lägger mindre resurser på att tillsätta uppdragen.

”Vi lägger pengarna på att utveckla våra tjänster och vi har potential att driva ned kostnaderna för bemanning. Kapar man bort kostnaden för hundratals människor som sitter och ringer onödiga samtal till ointresserade konsulter är det klart att man kan erbjuda en billigare tjänst”, säger Carina Franzén.

Colivia ägs idag av Nordic Mountain tillsammans med grundarna av Nurse & Doc respektive Vårduppdrag. 

Läs mer