Einride får in en kvarts miljard

EQT Ventures Einride Självkörande bilar
Einride får in en kvarts miljard

Robert Falck, grundare av Einride och hans T-pod. Foto: Jonas de Lange samt press.

Erik Wisterberg

Reporter

Göteborgsbolaget Einride utmanar fordonsjättarna.
Nu fyller bolaget kassan – rejält.

I december förra året kallade vi Einride för "Göteborgs (kanske) hetaste startup". Nu är det förmodligen läge att ta bort brasklappen "kanske". 

Di Digital rapporterar att Einride, som utvecklar en självkörande eldriven lastbil, får in nära en kvarts miljard i färskt riskkapital. Investeringsrundan leds av EQT Ventures tillsammans med Nordic Ninja.

"Vår ambition är att vända uppochned på transportindustrin, och detta tar oss ett steg närmare det målet. Pengarna kommer att göra att vi kan börja expandera i USA och leverera på vår plan", säger Robert Falck, vd och medgrundare av Einride, i ett pressmeddelande. 

Värderingen ska enligt Di Digital landa på 800 miljoner kronor.

Einride uppger i ett pressmeddelande att även Ericsson Ventures, Norrsken Foundation, Plum Alley Investments och Plug and Play Ventures investerar. Bolagets mål är att kapa både kostnaden och miljöpåverkan för transporter med hela 90 procent. 

I detta reportage kan du läsa allt om Einrides stora visioner. 

“Vi gör det här för att driva en förändring i hela branschen. Jag ser ett mardrömsscenario där vi får se självkörande dieselfordon. Då kommer vi se en dramatisk ökning i utsläpp från en bransch som redan idag står för 10–20 procent av alla världens koldioxidutsläpp”, sade Robert Falck då till Breakit.

Läs mer

Tungviktaren Henrik Landgren lämnar riskkapitaljätten EQT Ventures – “Suget blev för stort”

Backar 100 miljoner – så går det för tungviktaren Einride: "Målet är att växa snabbt"

Viktiga tillståndet “bara veckor bort” för självkörande lastbilen från Göteborg

Läs fler artiklar
LÄS MER