Dambergs nya förslag ska få fler entreprenörer att våga misslyckas

Skuldsanering

FOTO: Maja Suslin/TT

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Det ska bli lättare för företagare och startups som hamnat i ekonomiska problem att starta nya bolag. Det meddelar regeringen, som nu presenterar ett förslag som ska göra det lättare för entreprenörer att bli av med skulder.

I dag kan du som privatperson få skuldsanering om du är skuldsatt och inte bedöms kunna betala av dina skulder. Du betalar då av delar skulderna enligt en betalningsplan som sträcker sig i fem år. Därefter stryks resten.

Företag inkluderas däremot inte i de existerande reglerna – något som regeringen nu vill att det ska bli ändring på. I en lagrådsremiss som regeringen nu presenterar, vilket innebär att förslaget granskas för att därefter klubbas igenom, framgår det att så kallad ”f-skuldsanering” ska införas för företagare.

”Ett av de stora problemen med kulturen vi fortfarande har i Sverige är rädslan för att misslyckas. Jämför man riktigt starka innovationskluster så finns där en känsla av att man vågar satsa och misslyckas för att lära sig till nästa gång”, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg till Breakit.

”Om man misslyckas idag så finns det en del företagare som hamnar i nästan livstidsstraff i form av skulder som inte går att hantera", säger han.

I remissförslaget framgår det att f-skuldsaneringen kommer att skilja sig från skuldsanering för privatperson på flera punkter. Bland annat ska skuldsaneringen genomföras på kortare tid, tre år istället för fem, och närstående till företagaren ska inkluderas i skuldsaneringen.

Därefter ska företagaren och de anhöriga kunna återgå till att engagera sig i en näringsverksamhet.

”Det är viktigt eftersom nystartsbolag ofta inkluderar närstående på olika sätt”, säger Mikael Damberg.

Han förklarar samtidigt att det finns en ”seriositetsklausul” i förslaget.

”Ska man vara föremål för f-skuldsaneringen måste man ha drivit sin verksamhet seriöst och skött sig. Det här är för de som har satsat seriös, misslyckats, men vill komma vidare", säger Mikael Damberg.

Hur bedömer man om en person har skött sig?

”Enligt förslaget så står det att bolaget inte ska ha drivits oförsvarligt eller oansvarigt. F-skuldsaneringen ska inte beviljas om näringsverksamheten drivits på ett illojalt sett eller om redovisningen skatter misskötts eller bokföring eftersatts. Har man gjort sin bokföring, betalat skatter men ändå hamnat i problem, då ska man kunna bli föremål för den skuldsaneringskonceptet.”

Varför är det viktigt med den här typen av ”andra chans”?

”Jag tror att det är en nyckel till ett riktigt innovativt klimat. Det är en av sakerna som vi i Sverige inte haft tillräckligt fokus på när det kommer till entreprenörsskap. Vi är duktiga på platta organisationer, initiativkraft och innovativt tänkande hos medarbetare. Men den här delen har vi inte riktigt hanterat.”

”Vi vet att en del av de som är success-stories på den svenska startupscenen var med om kraschen vid millenieskiftet. Jag tror att det är en väldigt värdefull kunskap att ha. Att man lärt sig mycket av det på vägen", säger han.

Om lagförslaget går igenom kommer de nya reglerna att börja gälla från och med den 1 november 2016.

Läs mer