Om det bär sig illa kan Göteborg snart stå utan lokal nyhetssajt

Breakit - Om det bär sig illa kan Göteborg snart stå utan lokal nyhetssajt

Viggo Cavling

Krönikör

Vad kommer att hända på Stampen 2016? Ja, enligt min före detta medarbetare Leif Holmkvist på Resumé kan Högsta domstolens dom idag bli spiken i kistan som sänker hela båten.

Mediekoncernen Stampen med säte i Göteborg styrdes länge av verkställande direktören Tomas Brunegård. För tio år sedan fick han en digital uppenbarelse (Tomas är även pingstvän) och började köpa upp lokaltidningar runt om i Sverige.

Han köpte bland annat ett gäng tidningar av Centerpartiet för 1,5 miljarder. Summan förvandlade Annie Lööf till världens rikaste partiledare.

Tyvärr var affärerna inte lika lyckade för Stampens ägare Peter Hjörne. Trots att tanken var god så misslyckades Stampen när det kom till samordningen.

För detta blev Peter Hjörne och nya vd:n Martin Alsander uthängda i SVT:s Uppdrag granskning. Min åsikt är den rakt motsatta, Stampen var för blödiga när det kom till bevarandet av lokalredaktioner runt om i landet.

När Facebook och Google anfaller måste man ha ett enat och samordnat försvar. Det stora problemet var dock att Hjörne och Brunegård köpt landsortstidningarna och ett gäng digitala sajter för lånade pengar.

När de förväntade samordningsvinsterna uteblev tvingades Stampen att låna ännu mer pengar. Man tog också lite av statens momspengar och hällde in i verksamheten. Det är dessa pengar som Stampen enligt HD ska betala tillbaka.

Frågan är då vad som kommer att ske? Tyvärr tror jag inte att något riskkapitalbolag kommer att ta tåget ner till Göteborg och gå in som en vit riddare på GP:s redaktion och rädda rasket genom att lägga ett skambud på hela koncernen.

Jag är övertygad om att många har räknat på affären, men anledningen till att det inte händer något är att kalkylen inte går ihop.

Förr brukade man jämställa att äga en lokaltidning med att äga en oljekälla. Pengar bokstavligen sprutade in på kontot. Men nu är både källan och plånboken tom. Då finns det ingen annan utväg än att avveckla verksamheten.

Jag tror tyvärr att ett gäng orter i Sverige 2016 kommer att stå utan lokaltidning. Det är inte en orimlig tanke att Göteborg kan bli en av dem. Detta är självfallet inget jag vill och hoppas på, tvärtom, en värld utan dagstidning är en fattig värld.

Men vad göra om ägaren inte har några pengar, banken tröttnat och ingen vill köpa.

Läs fler artiklar
LÄS MER