Carin Roeraade: Havremjölk, elbilar och flygskatt – det är lätt att tappa fokus när det svingas fritt

Breakit Impact Challenge

Carin Roeraade

Carin Roeraade

Impact-ansvarig

Vad är egentligen viktigt när alla skriker om hållbar uppmärksamhet?
Det frågar sig Carin Roeraade i en krönika.

Hållbart, ekologiskt, klimatsmart, flygskatt, plastbanta, källsortera, havremjölk, elbilar, fredagsstrejk... Det är mycket nu. Hållbarhet är överallt. Och det är bra. För vi måste förändra det mesta i vårt samhälle för att lyckas mota eller åtminstone mildra klimatförändringarna.

Men det är lätt att tappa fokus när det svingas så fritt som det gör just nu. Det är lätt att tröttna när mjölkföretagen bråkar sinsemellan och det är reklam i tunnelbanan som hävdar att jag bör välja kyckling istället för kött, vilket skulle kompensera för X antal jumbojet-flygningar...

Det svingas onekligen fritt.

En anledning till att Greta Thunberg verkligen lyckats få så starkt genomslag är antagligen för att hon är så extremt konsekvent. Hon står stadigt i stormen trots att hon kritiseras dagligen från alla möjliga håll. 

I vår klimatutmaning Breakit Impact Challenge koncentrerar vi oss på en sak i taget, en utmaning per vecka. Denna vecka handlar det om våra leverantörer. I våras när vi på Breakit tog oss an utmaningen skrev Olle om hur vi ångrade vårt val av molntjänst-leverantör. Läs den artikeln här.

Kanske är det lite lättare att göra så? Att fokusera på en sak i taget, och i slutändan nå förändring på riktigt.

Om du inte är med i Impact Challenge men vill göra en enda grej, fokusera på en sak, föreslår jag därför att du tar en titt på Transparency Internationals Corruption by country-lista . Där kan du söka på de länder som dina leverantörer (eller företag du som privatperson handlar ifrån) är baserade (eller har sina servrar) i. Om landet har hög korruption kan du vara ganska säker på att hållbarheten (varken ekologisk, social eller ekonomisk) inte är särskilt bra.

Något att hålla i när det blåser hållbarhetslöften åt alla håll.

Läs mer