Krisande Wework kapar utgifter och personal – locket på om Stockholm

WeWorkkontorshotellkontor

Adam Neumann, grundare av Wework. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/AMF.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Svettigt läge för kontorsjätten.

Luften har under de senaste veckorna gått ur det tidigare så hajpade techbolaget Wework. Förlusterna är stora och värderingen har sjunkit som en sten.

I slutet av september lämnade den färgstarka och stundtals ifrågasatta grundaren Adam Neumann vd-posten. 

Kort därefter meddelade bolaget att den planerade börsnoteringen skjuts upp, och åtgärder för att kapa kostnader har påbörjats. 

Nu rapporterar flera medier att stora nedskärningar är att vänta inom Wework. Uppgifterna skiljer sig åt men Business Insider uppger exempelvis att det kan röra sig om upp emot 25 procent av personalstyrkan. 

Wework slog upp portarna i Stockholm tidigare i år. Lokalerna ligger ovanför köpcentret Gallerian i centrala Stockholm och upptar nio våningar. Det hajpade konceptet har lockat en rad svenska startups och entreprenörer. Där hittar vi bland annat startup-hubben SUP46. 

Philine Hardenberg, som hanterar Weworks medierelationer i norra Europa, kan inte svara på om Stockholm påverkas eller inte.

"Vi är hängivna till vårt community i Stockholm, och till att leverera väldigt bra kontorsyta, design och bekvämligheter till våra medlemmar", skriver hon i ett mail till Breakit. 

Wework uppger vidare att alla typer av siffror över nedskärningar ska ses som spekulationer. Man vill dock inte berätta hur många personer som huserar på Wework i Stockholm, eller hur många anställda bolaget har där. 

Breakit har tagit del av att ett internt mail som skickades ut tidigare i veckan till de som hyr kontorsplatser hos Wework. Mailet som nådde det svenska kontoret är signerat av Artie Minson och Sebastian Gunningham, som tagit över ledarskapet på Wework efter Adam Neumann. 

”Vi skriver idag för att försäkra dig om att vi är helt inställda på att leverera en bra upplevelse varje dag”, står det i mailet.

Duon försäkrar att medlemmarna fortsatt ska prioriteras.

”Under de kommande veckorna kommer vi att dela så mycket information vi kan om våra planer på att växa tillsammans. Men idag vill vi bara säga tack. Vi kunde inte ha kommit så här långt utan er och vi är exalterade inför vårt nästa kapitel tillsammans.” 

AMF, som äger Urban Escape där Wework huserar, uppger för Breakit att de har en ”löpande avtalsrelation” med kontorsjätten men att man inte kommenterar enskilda avtal.

Läs mer