Avanza pressas på börsen – men vd:n inte orolig: "Vi är trygga"

Avanza Börs
Avanza pressas på börsen – men vd:n inte orolig: "Vi är trygga"

Rikard Josefson Foto: TT

Finwire / Breakit

Nätmäklaren Avanza pressas rejält på börsen idag efter att amerikanska jätten Charles Schwab under gårdagen aviserat att courtageavgifterna slopas.
Avanzas vd Rikard Josefson säger sig dock inte vara särskilt orolig.

Detta trots att courtageavgifterna – det vill säga den avgift som en kund betalar vid handel med exempelvis aktier – står för en stor del av Avanzas intäkter.

"Vi är trygga med att vi levererar ett högt värde till våra kunder, men bevakar alltid omvärlden och marknadens prissättning", säger Josefson till Realtid.

Avanza-chefen pekar också på att courtageavgifterna har pressats i Sverige under flera år och att vi generellt sett har låga priser. Det handlar inte heller bara om pris utan också om användarupplevelse och den information och verktyg kunden har tillgång till, tillägger han.

Konkurrenten Nordnet menar att det är för tidigt att säga vad Charles Schwabs drag innebär för den svenska marknaden. Bolagets kommunikationschef Johan Tidestad säger till Realtid att man kommer följa utvecklingen.

Under gårdagen föll hela sektorn med nätmäklare i USA efter Charles Schwabs besked. Rivalen TD Ameritrade var dessutom snabbt ute och kommunicerade att courtageavgifterna sänkts till noll från den 3 oktober.

Läs mer

Miljarder till grundarna och aktien rasar – men Evolution har en flygmotor kvar

Avanza ökade rörelseresultatet som väntat i andra kvartalet

Börspodden-profilen öppnar för att starta en Spac: Jag tvekar inte

Läs fler artiklar
LÄS MER