Sök

Reaktionen på drönarbeskedet: "Hur ska det ens gå till?"

Intuitive AerialDrönareDatainspektionen

Jonas Lindqvist, foto: pressbild, och en kameradrönare, foto: Flickr/ninfaj

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Ägare av kameradrönare måste snart söka om tillstånd för att använda dem på allmän plats. Nu flaggas det för att länsstyrelserna kan översvämmas av ansökningar.

Kammarrätten beslutade tidigare på måndagen att kameradrönare ska omfattas av kameraövervakningslagen. Det innebär i korthet att alla som äger en kameradrönare och vill använda den på allmän plats måste ansöka om ett särskilt tillstånd hos länsstyrelsen.

Tidigare kunde man som privatperson bara gå till en elektronikaffär och flyga med drönaren på vägen hem.

En del branschaktörer höjde på ögonbrynen när kammarrätten vände på förvaltningsrättens beslut.

“Jag blev lite förvånad över beslutet. Det påverkar i och för sig inte oss så mycket eftersom vi verkar mest internationellt och våra kunder på avlysta platser. Men man kan tänka sig att det kan slå hårt mot konsumentmarknaden”, säger Jonas Lindqvist, styrelseordförande i bolaget Intuitive Aerial.

Bolaget producerar kameradrönare som används vid professionella filminspelningar. Vi har tidigare skrivit om att bolagets teknik användes vid inspelningen av den senaste James Bond-filmen.

En av Jonas Lindqvists invändningar är att länsstyrelserna, som ska behandla ansökningarna, kommer att svämmas över av förfrågningar.

“Jag undrar hur det ska gå till i praktiken. Ska man behöva lämna in en ansökan för varje enskilt foto eller filmtillfälle? Snacka om att skapa arbetstillfällen”, säger Jonas Lindqvist.

Malin Rickner är jurist på Datainspektionen, myndigheten som överklagade förvaltningsrättens beslut. Hon håller med om att det är ett potentiellt problem.

“Det finns absolut en risk att det blir väldigt många ansökningar till länstyrelserna. Då får de eventuellt be om extra resurser för att hantera det. Vi tycker att det är bra att reglerna förtydligas men det är klart att det är många som berörs”, säger hon.

Hon tror ändå att det finns sätt att minska trycket. Som exempel på liknande fall lyfter hon fram skogsmaskiner. De får ofta ett särskilt övervakningstillstånd över ett större område för att motverka bränslestölder.

“Maskinerna flyttas runt i skogen och därmed gör även kamerorna det. Då får de tillstånd att filma så länge kamerorna inte pekar mot en stig eller annan plats där många privatpersoner vistas. I övrigt har de tillstånd i hela området där de verkar", säger Malin Rickner.

Men alla privatpersoner har ju inget brottsförebyggande syfte. Kommer de ens att bli godkända?

“Man kan få tillstånd för även andra syften, främst samhälleliga, om risken för integritetsintrång är försumbart. Utrymmet för att få tillstånd till kameraövervakning för till exempel rent kommersiella syften, är mycket begränsat enligt tidigare förarbetsuttalanden”, säger Malin Ricknäs på Datainspektionen.

Beslutet kan fortfarande, och kommer sannolikt att överklagas till högsta förvaltningsrätten. Där pågår även ett annat ärende om kameraövervakning som gäller kameror man kan sätta i bilen eller på sin cykel.

I det fallet har Datainspektionen överklagat beslutet från kammarrätten, som har ansett att kamerorpå bilar och cyklar inte ska omfattas av kameraövervakningslagen.

Läs mer