Sök

Butiksdöden drar fram – kraftig ökning av konkurserna i september

JCForever 21Konkurs

Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Konkurserna i detaljhandeln ökade med 44 procent i september.

Det blir allt tuffare för butikerna och så sent som igår ansökte den amerikanska jätten Forever 21 om konkursskydd. Även i Sverige har butikerna det tufft och som bekant gick klassiska JC efter många om och men i konkurs tidigare i år. 

Bakom den tuffa situationen för detaljhandeln ligger såklart omställningen från de fysiska butikerna till en allt större försäljning på nätet. 

Nu visar färsk statistik från kreditinformationsbolaget UC att konkurserna inom detaljhandeln ökade med hela 44 procent i september.

”Svensk Handel rapporterade så sent som i maj att 11 000 butiker och därmed 50 000 jobb riskerar att försvinna i svensk detaljhandel fram till 2025", säger Richard Damberg, ekonom på UC.

"Givetvis kommer detta påverka samhällsekonomin, men i vilken omfattning är för tidigt att sia om."

September månads största konkurs var Componenta Främmestad med en omsättning på 850 miljoner. 

Efter att de tappat Volvo Lastvagnar som kund gick det inte längre att få lönsamhet i verksamheten.

Även Karlsson Varuhus som grundades av Göran Karlsson, som också var med och grundade Gekås i Ullared, gick i konkurs under september. Bolaget genomgick en rekonstruktion för tre år sedan men nu gick det inte att rädda verksamheten längre.

"Butikerna som var kvar var inte lönsamma", säger konkursförvaltaren Peter Björnram. "

"När skulderna skulle betalas såg styrelsen att det inte skulle gå och fattade beslutet om att försätta bolaget i konkurs."

Hittills i år har konkurserna sett över alla branscher minskat med 1 procent.

Läs mer