Sök

Cityzap Her skapar taxidelningstjänst – för kvinnor

Clean MotionCityzap HerHållbarhet

Maria Folkesson i en av Cityzap Hers bilar. Foto: Press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Dotterns otrygghet fick henne att satsa på hållbar transport.

Idén föddes efter att Maria Folkessons dotter hade känt sig otrygg på väg hem på bussen i Västerås. 

“Hon upplevde ett obehag i att vara ensam på bussen, det var inte mycket mer med det, men det kändes tråkigt att hon skulle känna så”, säger Maria Folkesson.

Nu lanseras tjänsten Cityzap Her. En delningstjänst där kvinnor kör andra kvinnor (och även barn) med el-tuktuks. Chaufförerna är anställda av Cityzap och användarna prenumererar på tjänsten i form av ett månadsabonnemang som kostar 350 kronor. 

“Vi ser att det finns ett behov av en transport där kvinnor lyfter andra kvinnor. Det handlar både om den upplevda otryggheten och om att det inte syns så mycket kvinnor i transportbranschen”. 

"Men vi vill också vara en riktigt bra tjänst med tydliga förtecken kring hållbarhet och medvetenhet".

Målet på sikt är att Cityzap Her ska bli en större community, även inom andra områden.

I ett första steg rullar tre elfordon nu ut i Västerås. Planen är att sedan växa “relativt aggressivt” till andra mellanstora svenska städer. 

“Vi testar i Västerås. Dels för att det är vår hemmamarknad men också för att det är en lämplig stad rent storleksmässigt. Det är också en tuff stad att etablera sig i, eftersom det bara ligger en timme från Stockholm. Ofta kommer saker annars till Västerås i steg två eller tre”.

“Vi har också dialoger i våra nordiska grannländer där det finns ett stort intresse. Vi har som mål att etablera oss på fler ställen så snabbt som möjligt”, säger Maria Folkesson.

Cityzap Her använder sig av samma typ av elfordon som taxitjänsten Bzzt. De kommer från det svenska bolaget Clean motion, med bland annat Skype-grundaren Niklas Zennström som investerare. 

“Det är betydligt dyrare att köpa svensktillverkat, men det känns både roligt och mer hållbart att stötta andra svenska bolag. Samtidigt är fordonen väl anpassade för vårt klimat. Vi har testat andra fordon, men de här fungerar bättre, och vi brinner för att få saker att hålla så länge som möjligt”, säger Maria Folkesson. 

Med sig i projektet har hon medgrundarna Erik Jonuks och Anders Sageborn. De driver redan Cityzapnow tillsammans, ett företag som erbjuder hållbara transporter i form av bland annat fordonspooler till företag och offentlig sektor.

Bolaget grundades förra året och har inte lämnat någon årsredovisning än. 

Läs mer