Huaweis nya model Mate 30 kommer att sakna Mobilt Bank ID i Sverige

HuaweiFinansiell ID-teknikMobilt Bank-ID
Huaweis nya model Mate 30

Huaweis nya model Mate 30 kommer att sakna Mobilt Bank ID

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Företaget bakom Mobilt Bank ID har inga planer på att släppa sin app på Huaweis nya flaggskeppsmobil Mate 30.

Den kinesiska telekomjätten Huawai har drabbats hårt av handelskriget mellan USA och Kina. USA har bland annat stämplat Huawei som en säkerhetsrisk då bolaget misstänks för spioneri. 

I slutet av augusti kom dessutom nyheten om att Huawei kan tvingas sälja sin nya mobilmodell Mate 30 utan Google-tjänster som appbutiken Google Play, kartor och Gmail. 

Nu meddelar även de svenska bolagen bakom Mobilt Bank ID – identifieringstjänsten som bland annat storbankerna och mängder av e-handlare använder – och Freja e-ID att deras appar inte kommer att finnas på den nya telefonmodellen, enligt tidningen Ny teknik. 

”För tillfället har vi inga planer på att göra Mobilt Bank ID tillgängligt i Huaweis appbutik. I praktiken skulle det innebära en utveckling av infrastrukturen och i dagsläget använder vi API:er som kräver Google Play. Vi gör det heller inte möjligt att manuellt installera Mobilt bankid”, skriver Malin Wemnell som är administrativ chef på Finansiell id-Teknik, som ligger bakom Mobilt Bank ID, i ett mejl till Ny Teknik.

Bolaget Verisec som utvecklat den konkurrerande e-legitimationen Freja e-id ger samma besked till tidningen. 

Huaweis appbutik har i dag ett skralt utbud på knappt 40 000 appar, varav de flesta är utvecklade för hemmamarknaden Kina.

Den saknar inte bara Mobilt Bank ID och Freja e-id utan också appar för svenska myndigheter och internetbanker och Swish.

Läs mer