Hemnet-affärens okända vinnare - han tar över Blocket Bostad

Hemnet Bovision
Hemnet-affärens okända vinnare - han tar över Blocket Bostad

Till vänster: Peter Rydås. Foto: TT och press

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Entreprenören Peter Rydås blir näst störst i Sverige på bostadsannonser efter en uppgörelse med Schibsted.

Den norska mediejätten Schibsted gör sig av med sin egen bostadssatsning Blocket Bostad för att kunna köpa marknadsettan Hemnet. Orsaken är att Schibsted annars sannolikt inte skulle få ett godkännande från Konkurrensverket för köpet av Hemnet.

”Schibsted kan inte äga både Blocket Bostad och Hemnet”, konstaterar Peter Rydås.

Det är han som via sin egen bosajt Bovision nu tar över driften av Blocket Bostad. Över en natt mångdubblar Peter Rydås besökstrafiken för Bovision och blir näst störst i Sverige på bostadsannonser, efter Hemnet.

”Vi kommer att få 600.000 unika besökare i veckan, Hemnet har en och en halv miljon och trean Booli har 200.000”, säger Peter Rydås.

Han köpte Bovision från finska Alma Media 2012 och räknar nu med att tiofaldiga omsättningen till 30 miljoner kronor.

”Vi håller precis på att göra om hela vår sajt så detta kommer väldigt lägligt för oss”, säger Peter Rydås.

Han vill inte avslöja några finansiella detaljer från uppgörelsen men konstaterar samtidigt att Bovision var en ”väldigt lämplig” part för Schibsted att göra en affär med på grund av att bolaget inte har några kopplingar till någon större koncern. Den andra möjliga köparen, Booli, såldes för drygt en vecka sedan till den statliga banken SBAB.

Uppgörelsen med Schibsted innebär att Blocket Bostad slussar sin trafik vidare till Bovision under två år. 

”Vi får två år på oss att plocka över trafiken från Blocket Bostad sedan ska användarna förhoppningsvis lärt sig att gå till Bovision direkt”, säger Peter Rydås.

Affären genomförs bara förutsatt att Schibsted får ett godkännande från Konkurrensverket att köpa majoriteten av aktierna i Hemnet.

Läs fler artiklar
LÄS MER