3:12-reglerna ska ändras – om Magdalena Andersson får som hon vill

3:12 Entreprenör Politik
3:12-reglerna ska ändras – om Magdalena Andersson får som hon vill

Magdalena Andersson vill ändra 3:12-reglerna. Foto: Daniella Backlund/SvD/TT

Erik Wisterberg

Reporter

Finansministern öppnar upp om nästa skattereform.

"Bättre villkor för företagande och entreprenörer". Det var en huvudpunkt i den så kallade januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna samt Liberalerna och Centerpartiet.

En konkret åtgärd har redan blivit verklighet. Nyligen halverades kravet på aktiekapital, så att den som vill starta ett aktiebolag bara behöver lägga in 25.000 kronor. 

En het potatis bland Sveriges entreprenörsbolag är de så kallade 3:12-reglerna. De har ändrats och justerats många gånger det senaste decenniet, och har varit omvittnat krångliga. 

Kritiker menar bland annat att reglerna gör att delägare i exempelvis advokatbyråer kan skatteplanera genom att ge lågbeskattad utdelning istället för lön till sina partners. 

Nu flaggar finansminister Magdalena Andersson för att 3:12-reglerna bör ses över, som en del i en kommande större skattereform. 

"Vi ska absolut inte leda sänkningar av bolagsskatten, men däremot ser jag mycket stora behov av att ändra 3:12-reglerna, sade hon på ett arrangemang hos SNS på torsdagen, enligt DN

Exakt hur de ska ändras framgår inte. 

Förra gången regeringen gav sig på en ändring av dessa omdebatterade regler blev debatten vild. Kritiker menade att regeringen ville införa en "entreprenörsskatt" genom att höja skatten på utdelning genom 3:12-reglerna. 

 Detta ledde till att förslaget drogs tillbaka

3:12-reglerna på 10 sekunder

• Många entreprenörer väljer att plocka ut aktieutdelning istället för lön eftersom det är mer fördelaktigt rent skattemässigt. 

• 3:12-reglerna styr hur stor del av inkomsterna som fåmansföretagare kan ta ut som lägre beskattad inkomst.

Läs fler artiklar
LÄS MER