Sök

Så kan Spotifys anställda klimatstrejka – med full lön

SpotifyklimatstrejkGlobal climate strike

Daniel Ek bjuder sina anställda på en "Impact day" som kan användas till klimatstrejk. Foto: Henrik Montgomery, Pontus Höök och Stina Stjernkvist.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Global climate strike kulminerar på fredag. Då kan Spotifys anställda lämna jobbet och ändå få betalt.

Vad som började med Greta Thunbergs skolstrejk på fredagar har växt till ett globalt fenomen. Den 20-27 september går till historien under namnet Global Climate Strike.

I morgon avslutas den strejk- och aktionsvecka som klimatrörelsen har genomfört hela världen. Bara i Sverige väntas 206 strejkationer i hela landet

Även företag känner sig kallade. DN rapporterar exempelvis att 80 personer från elbolaget Telge energi kommer att strejka, samtidigt som man delvis stänger sitt huvudkontor.

Det råder dock delade meningar på företagen om hur man ska tackla frågan. De anställda på Ericsson får till exempel ansöka om semester eller tjänstledigt om de vill delta.

Den svenska streamingjätten Spotify har en annan modell, kan Breakit berätta. 

"Vi har uppmanat våra anställda som är intresserade av att delta i Global Climate Strike att nyttja sin Impact Day – en fri dag med fullt betalt – som alla på Spotify globalt kan använda för att engagera sig i denna typ av aktiviteter", skriver Fredrik Westin, kommunikationsansvarig i Norden, i ett mejl till Breakit. 

Han tillägger att bolaget tar frågan på allvar.

"Klimatfrågan är givetvis ett viktigt ämne för Spotify och våra anställda."

I transparensens namn ska vi naturligtvis även redogöra för hur vi på Breakit tacklar frågan. Breakits nya vd Camilla Björkman skickade igår ut ett meddelande på Slack till alla anställda. 

"På fredag skippar de som vill fredagsfikat och klimatstrejkar på Medborgarplatsen", skrev hon. 

Vi kommer samtidigt att rapportera på plats om vi hittar techbolag, grundare eller startups i folkmassan. Gå in och följ oss på Instagram för att inte missa något.

Kommer ditt bolag att delta? Tipsa gärna oss på tips@breakit.se.

Tobias Blixt har bidragit med rapportering till denna artikel.

Läs mer