Stefan Lundell

Avslöjar: "Han gjorde bort sig mest på Niklas Adalberths jättefest"

Norrsken FoundationWeWorkLundells vecka

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell skäms hela vägen till banken efter nattens bravader.

Plötsligt kom insikten från ingenstans – och den var drabbande.

Vad var det jag sysslade med egentligen?

Påstridigt hade jag dragit in en av Sveriges mest framgångsrika techentreprenörer i ett av de små mötesrummen på Norrsken. 

Utanför glasväggarna pågick festen för fullt. Impact-hubben Norrskens skapare Niklas Adalberth hade bjudit in till vad som på förhand beskrivits som årets hetaste fest i tech-Stockholm. Jag borde ha varit där ute med de andra, druckit några öl, minglat, trivts, slappnat av.

Men istället stod jag nu här. Nära, för nära om vi ska vara helt ärliga, och försökte tvinga på honom en prenumeration på vår nya satsning på kvalitetsjournalistisk – Breakit Premium.

Man ska ju gå utanför sin komfortzon” har jag förstått. Men det här var något helt annat. Jag hade gått över gränsen och nått en ny lägstanivå i pinsamhet. Folk går på fest för att ha roligt – inte för att höra kackiga säljpitchar från en 46-årig, lönnfet mediegubbe. Det var just den insikten som drabbade mig där och då i det lätt klaustrofobiska mötesrummet tillsammans med den kände techentreprenören.

Det var omöjligt att tolka vilka tankar som rörde sig i hans huvud men han såg helt klart inte särskilt sugen ut på att teckna ett helårsabonnemang på Breakit Premium. Jag själv kände mig som en riktig looser. Det var kört. 

Inte nog med att jag gjort bort mig å det grövsta – jag kunde också helt glömma en affär. Men det var då det hände. Jag vet inte om det var för desperationen som lyste ur ögonen eller om det var min harang om att “stödja seriös journalistik” som fick den svenska techprofilen att vekna. Jag själv bryr mig inte om vilket. Det viktiga var att han där och då öppnade för att teckna en prenumeration.

På lätta steg gick jag ut från mötesrummet och gav mig ut på jakt efter nya premium-prenumeranter. 

Någon timme senare, på väg hem genom Stockholmsnatten, summerade jag resultatet av min självförnedrande säljräd. Fyra nytecknade årsabonnemang. 

Vem sa att det inte lönar sig att förnedra sig?

Trevlig helg!

Veckans varning: Breakit Premium. Härmed utfärdar jag en varning till alla mina kontakter där ute i den svenska tech-industrin. Nästa vecka kommer jag dra samma pitch som den svenska techprofilen här ovan tvingades genomlida. Men jag kan trösta er alla med att det verkligen är ett kanonerbjudande och jag kommer inte hinna ringa alla som borde få en chans att teckna sig. Vill du höra min 78 sekunder långa pitch – ring mig nu på 0707551285!

Veckans Instagram-konto: Breakit. Om du inte gör det – följ oss här på Instagram. Där kommer du, typ, i realtid kunna följa vår kamp att sälja premium-abonnemang. Räkna med fler förnedrande scener – hela veckan. 

Veckans fest-prio: Annie Lööf. Istället för att haka på Ebba Busch Thor, Nyamko Sabuni och Ulf Kristersson ner till Tel Aviv och Micael Bindefelds 60-årsskiva valde Annie Lööf att gå på Nicklas Adalberths impact-fest igår kväll. På Norrsken festade hon bland annat med Northvolt-grundaren Peter Carlsson, Alexander Bard, Jan Eliasson, serieentreprenören Magnus Wiberg, Susanne Najafi, Sara Wimmercrantz, Alexander Pärleros, Ardalan Shekarabi och Paradox-chefen Ebba Ljungerud

Veckans scoop: Börspodden. I de två senaste avsnitten har Börspodden uppmärksammat det haveri som omregleringen av den svenska spelmarknaden alltmer liknar. Enligt Börspoddens källor försvinner uppemot 40 procent av all omsättning på kasino-spel utomlands. Det är orsaken till att spelbolag som Leo Vegas och Kindred tappat mark under våren. Samtidigt tjänar en annan svensk aktör, Cherry, storkovan med hjälp av sajter som rundar den svenska lagstiftningen. Det här är ett haveri som någon absolut borde gräva djupare i – kanske vi på Breakit ska göra en insats? Har du mer info – hör av dig!

Veckans gratispengar: Kinnevik. Just nu kan du bli delägare i Mathem, Karma, Budbee och ett gäng andra spännande techbolag – helt gratis. Det låter för bra för att vara sant men så är faktiskt läget just nu för aktieägarna i Kinnevik. Substansvärdet på Kinnevik är idag över 15 miljarder kronor högre än börsvärdet. Samtidigt uppskattas värdet på Kinneviks onoterade portfölj till 12,5 miljarder kronor så i praktiken får du alltså de bolagen på köpet om du handlar Kinnevik-aktier via börsen.

Veckans börsfönster: Stängt. I veckan har jag snackat med två investerare som är storägare i bolag på väg mot börsen. Men trots att börsen just nu ligger på all time high och det finns hur mycket investeringsvilligt kapital som helst på marknaden tvekar man inför en notering. Osäkerheten i världen gör det för svårt att trycka på startknappen. Blir det bara aningen mer stabilt så är det många som är redo – Soundtrack your brand, Bubbleroom, 24 Storage, Acast och Zound industries är några exempel.  

Veckans succé: Breakit Impact Challenge. När jag skriver detta har 183 bolag anmält sig till vår utmaning. Det innebär att flera tusen personer den kommande månaden kommer vara med och göra sin arbetsplats mer klimatsmart. Grymt! Har du inte signat upp dig än – gör det nu. På måndag kan det vara för sent.

Helgens läsning: Wework. Om du fortfarande inte är övertygad om att kontorshotellet Wework är en scam – läs denna utmärka genomgång

Läs mer