Studie: Det här söker nya techtalanger efter på en arbetsplats

Rekrytering
Studie: Det här söker nya techtalanger efter på en arbetsplats

Foto: Istockphotos.

Towe Boström

Reporter

Det lockar talangerna.

Bra lön och förmåner är viktigt – men inte det allra viktigaste – när personer som startar sina techkarriärer väljer arbetsplatser. Det är istället intressanta och utmanande arbetsuppgifter som står högst på önskelistan.

I alla fall enligt studien Young Professional Attraction Index (YPAI), som genomförs av Academic Work och Kantar Sifo. Runt 7000 studenter och akademiker i början av sina karriärer har svarat på frågor om svenska arbetsplatser och vad som är viktigt i valet av arbetsgivare. Av dem uppges 22 procent vara aktiva inom teknik. 

Inom techsektorn uppgav 63 procent att intressanta och utmanande arbetsuppgifter är viktigt, och 57 procent kryssade i bra lön och förmåner. Goda utvecklingsmöjligheter, trevliga kollegor, bra arbetsmiljö och bra chefer ligger inte helt oväntat också högt upp på listan. 

Henrik Björkling, Academic Work, säger att många inom teknik dras till företag som har makten att bidra till ett hållbart samhälle. Exempel på intressanta områden är utvecklingen av elbilar och artificiell intelligens. 

”Många young professionals tror också att digitalisering och robotisering kommer effektivisera deras arbetsuppgifter och göra det möjligt att fokusera mer på kreativa och värdeskapande aktiviteter”, säger Henrik Björkling i ett pressmeddelande. 

Enligt Statistiska Centralbyrån kommer Sverige ha en brist på runt 50.000 ingenjörer om tio år. Något som leder till att personer med rätt kompetens kan sätta press på arbetsgivaren. De som deltagit i studien har även svarat på vilka arbetsgivare de helst vill jobba hos, vilket sedan kokats ned till 100 företag.

"Google, IKEA och Spotify är inte helt förvånande de arbetsgivare young professionals helst vill arbeta hos 2019", står det i rapporten. 

På listan finns bland annat Apple, H&M och Klarna tillsammans med aktörer som Astra Zeneca, FN, Regeringskansliet och Försvarsmakten. 

Läs fler artiklar
LÄS MER