Sök

Pikettys nya plan – stoppa världens miljardärer

Thomas Piketty, nationalekonom. Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Minns du Piketty? Nu är han tillbaka med en ny bok som ska stoppa framtida miljardärer.

Thomas Piketty slog igenom på världsscenen med buller och brak när hans bok 'Kapitalet i tjugoförsta århundrandet' publicerades för sex år sen.

Pikettys analys gjorde succé och han reste runt världen och blev så nära en rockstjärna en nationalekonom kan bli.

Och nu är han tillbaka – och blir nog lika omdebatterad den här gången. Nu har han tagit fram en plan för hur världen ska bli mer rättvis som han presenterar i en ny tegelsten 'Capital and Ideology.

Nu vill Piketty att det ska bli omöjligt att bli miljardär, skriver sajten Fortune som refererar till en intervju med författaren i tidningen L'Obs.

I intervjun lyfts flera stora förändringar fram som ingår i Thomas Piketty nya system.

# Det ska inte gå att kontrollera mer än 10 procent av rösterna i ett bolag som en enskild aktieägare. Oavsett hur stora andelar ägandet faktiskt består av.

# Det nya systemet skulle också innebära att alla franska invånare skulle få  132.000 dollar när de fyller 25 år. Liknande system ska införas i alla länder i hela världen. 

# En förmögenhetsskatt för att etablera idéen att ägandet av något över ett visst värde bara ska vara något tillfälligt. Skatten ska ligga på mellan 0,1 och ända upp till 90 procent beroende på hur stort värdet är.

Thomas Piketty menar att det fortfarande ska gå att vara rik, men att det inte ska gå att vara lika rik som idag.

“Systemet som jag föreslår gör det fortfarande möjligt att äga flera miljoner euro, till och med tiotals miljoner. Åtminstone för en stund. Men de med flera hundra miljoner euro, eller flera miljarder, de måste dela med sig av makten”, säger han till L’obs.

Enligt Piketty har den senaste boken adresserat vissa problem som fanns med ekonomens förra bok, Capital in the 21st century. Dels var den för fokuserad på västerländska ekonomier och dels fick de politiska ideologierna bakom orättvisor för lite uppmärksamhet.

Läs mer