Sök

Svenska el-motorcykeln Cake får in 135 miljoner kronor

Cake

Stefan Ytterborn, vd och grundare Cake. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

"Ett jättesteg för Cake."

Svenska Cake har har utvecklat en lättviktig elektrisk motorcykel främst för terrängkörning.

Nu får bolaget in 135 miljoner kronor i riskkapital.

"Det här är ett jättesteg för Cake", säger grundaren och vd:n Stefan Ytterborn i ett pressmeddelande.

"Vi får kontakt med ledare inom industrin och förutom kapitalinjektionen som hjälper vår satsning, får vi tillgång till deras kompetens och erfarenhet".

Bolaget lanserades i början av förra året och har i dagsläget två modeller som de har utvecklat från grunden. Det speciella med Cakes motorcyklar är att de är väldigt lätta – offroad-versionen väger bara 70 kilo inklusive batteri och kan köra i 80 kilometer i timmen.

Bolaget har som uttalat mål, förutom att sälja motorcyklar såklart, att bidra till omställningen till ett samhälle med noll utsläpp.

"Det är oundvikligt att det kommer bli ett stort skifte när det gäller transport", säger Staffan Helgesson på Creandum, som är riskkapitalbolaget som leder investeringsrundan.

"Elektrifieringen av fordon är en stor del av det och vi ser att konsumenter tar till sig det allt snabbare."

Även den globala fonden E.ventures är med och stoppar in pengar i rundan.

Tidigare har Stefan Ytterborn startat och drivit skidhjälmsföretaget Piece of Cake som han sålde för 390 miljoner 2012 i en affär som gav honom själv 42 miljoner kronor.

"Med Stefans tidigare erfarenhet av att bygga varumärken tror vi att teamet bakom Cake är i en perfekt position för att skapa ett nytt premiumsegment inom marknaden", säger Jonathan Becker, partner på E.ventures.

2018 omsatte Cake 12,9 miljoner och gjorde en förlust på 14,9 miljoner.

Läs mer