Genombrott för svenska elbilar - Nevs får order på 100 miljarder

NevsSaab

Mattias Bergman, Vd för Nevs i fabriken i Trollhättan. FOTO: TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

250 000 elbilar ska tillverkas i bland annat Trollhättan fram till 2020. Hundratals personer ska nyanställas.

Nyheten slog ned som en bomb strax före lunch på torsdagen - bilfabriken i Trollhättan har fått en jätteorder på elbilar.

Fram till 2020 ska bilbyggaren Nevs i Trollhättan leverera 150.000 elbilar till kinesiska Panda New Energy. Avtalet gäller 9-3 sedan elbilar. Dessutom omfattar avtalet beställningar på ytterligare 100.000 elbilar från företag närstående Nevs och Nevs ägare. Hela affären är värd hela 100 miljarder kronor.

Til en början kommer bilarna att tillverkas delvis i Nevs fabrik i Trollhättan. Enligt kommunikationschefen Mikael Östlund kommer det att leda till ett större antal nyanställningar under nästa år.

"Vi ska leverera målade karosser som sedan slutmonteras i fabriken i Kina, som håller på att byggas nu. Jag vågar inte säga exakt hur många vi behöver anställa, men det handlar om hundratals personer", säger han till nyhetsbyrån TT.

"Det här är ett strategiskt samarbete för Nevs inte bara när det gäller antalet fordon, utan är också ett viktigt steg i att implementera vår vision och vår nya affärsplan. Vi vill erbjuda våra kunder både hållbara produkter och hållbara mobilitetslösningar", uppger Stefan Tilk, vice ordförande i Nevs i ett pressmeddelande. 

Panda New Energy fokuserar på att leasa ut miljöfordon för olika typer av mobilitetslösningar. Panda samarbetar med flera företag som erbjuder tjänster med miljöbilar som en del i transport- och tjänstelösningar i Kina, och siktar på att bli ett världsledande leasingbolag för miljöbilar. 

”Vi är mycket glada för samarbetet med Nevs, som bygger på ett arv av framgångsrika innovationer och som har kapacitet att möta vår efterfrågan. Som delaktiga i den framväxande marknaden för miljöfordon är vi tacksamma att få bli en partner till Nevs, som delar vårt engagemang för miljön, säger Chao Ma, ordförande i Panda New Energy i en kommentar.

Det är oklart om det kommer att vara Saab-bilar som rullar ut ur fabrikerna när produktionen väl drar i gång, skriver TT.
"Vi kommer i god tid innan vi lanserar modellen vara tydliga med vad den ska heta. Den dialog vi för med Saab för vi med dem. Sedan kommer vi i god tid innan vi ska lansera våra första elbilsmodeller vara tydliga om namnfrågor och allt annat som finns i ett varumärke", säger kommunikationschefen Mikael Östlund. 

Läs mer