Svenska Wicket Gaming satsar på cricket – tar klivet in på First North

Wicket Gaming spel
Svenska Wicket Gaming satsar på cricket – tar klivet in på First North

Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Har hittills bara lanserat ett spel.

Det svenska mobilsspelsbolaget Wicket Gaming förbereder sig för en börsnotering på First North. Förhoppningen är att noteras någon gång innan årets slut och till sin hjälp har spelbolaget tagit Blasieholmen Investment Group. Inför noteringen siktar de på att plocka in mellan 12 och 15 miljoner kronor i en nyemission.

Wicket gaming gör samtidigt flera förändringar i bolaget. Bland annat kliver tidigare styrelseordföranden Eric de Basso in som vd och ersätter Marcus Andersson som istället tar en roll som operationell chef. Samtidigt föreslås Blasieholmen Investments grundare Erik Nerpin bli ny styrelseordförande.

Spelstudions första spel Cricket Tycoon lanserades först på Android i februari och har där över 50.000 nedladdningar. Hittills har de dragit in över 70.000 nedladdningar sedan den större soft-launchen i juli, enligt Wicket Gamings styresleordförande Eric de Basso. Han säger däremot att fokuset hittills inte legat på att locka stora mängder spelare. 

“Vi har spenderat nästan en månad med att lyssna på spelarna. Men nu är produkten klar och vi ska börja trycka på gaspedalen”, säger Eric de Basso.

I Sverige har bolaget idag en anställd. Spelutvecklarens övriga anställda arbetar utifrån Thailand, vilket Eric de Basso säger ger fördelar både genom lägre kostnader, men också med bättre närhet till sporten som spelet avbildar.

Senaste årsredovisningen visar ett minusresultat utan omsättning. Då var spelet ännu inte lanserat. Eric de Basso anser att det finns en lucka på marknaden inom en av världens största publiksporter.

“Vi ser det som ett unikt projekt där vi har en svensk studio som har hittat sig en nisch inom världens näst största idrott, men där man inte har utmanat managerspelsmarknaden. Det är uppenbart att en efterfrågan borde finnas och vi ser onekligen att det finns en marknadspotential. Hur stor potentialen är går i dagsläget inte att avgöra, men det är inte orimligt att anta att den borde kunna öppna för större volymer av nedladdningar", säger han och fortsätter.

"Vi kan utifrån de två senaste månadernas marknadsaktiviteter för användaranskaffning utröna en god korrelation mellan aktivitet och intäkt.”

Utöver Cricket så har bolaget planer på att lansera managerspel inom fler sporter, enligt den nytillträdde vd:n.

Eric de Basso sitter också i styrelsen för Gold Town Games, en annan börsnoterad spelutvecklare som fokuserar på managerspel till mobilen. En spelstudio där Marcus Andersson var medgrundare. Eric de Basso menar däremot att likheterna mellan bolagen slutar där.

Gold Town Games gick till börsen i juli 2016 med en teckningskurs på 6.25 kronor. Idag handlas aktien till strax under 2 kronor.

Fram till idag har Wicket Gaming tagit in 15 miljoner kronor, bolagets största ägare är Mikael A. Pettersson, investerare och grundare av adtechbolaget Adx search.

Investerarnätverket Blasieholmen Invest har skickat mängder av techbolag till börsen de senaste åren. Några exempel är Flexion Mobile, Myfc, Cassandra Oil, Saltx och Frisq.

Men de har också kritiserats. En granskning från affärsvärlden från 2017 visade att Blaiseholmens projekt kunde vara en bra affär – men bara för de som fick teckna aktier i emissionerna före börsnoteringarna.

Läs fler artiklar
LÄS MER