Elon Musks satellit nära krock i rymden – vägrade flytta på sig

SpaceXSpace XRymden

Elon Musks satellit var nära en krock i måndags. Foto: TT/SpaceX

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Det börjar bli trångt i rymden.

Superentreprenören Elon Musks rymdprojekt siktar inte bara på att resa till Mars. Ett kanske ännu större projekt är att via satelliter ge hela världen internetuppkoppling från rymden.

I våras sköt man därför upp de första av de totalt 1.200 så kallade Starlink-satelliter som behövs i projektet. Men de satelliterna är naturligtvis inte ensamma att snurra runt jorden. I själva verket snurrar mängder med objekt runt jorden och underlättar för dess invånare.

Och det börjar bli trångt. Igår blev det så trångt att en av SpaceXs satelliter var nära att krocka med ett en europeisk satellit, skriver Forbes. När satelliterna närmade sig varandra slog den amerikanska militären larm. 

Holger Krag, chef på Space Debris Office på Europeiska rymdorganisationen ESA, kontaktade SpaceX och bad dem att flytta på sin satellit så att de inte skulle kollidera. 

Svaret från SpaceX var att de inte planerade att flytta sin satellit, detta trots att den europeiska satelliten varit på plats flera månader längre. 

Istället beordrade Holger Krag att deras egen satellit skulle flyttas.

"Det finns inga regler i rymden, ingen har gjort något fel här", säger han till Forbes och tillägger att de inte är upprörda över hur SpaceX hanterade frågan.

"Rymden är inte organiserad så vi tror att vi måste utveckla teknologi för att hantera den här trafiken."

SpaceX säger i en kommentar att de hade kontakt med ESA men att sannolikheten för en kollision då var så låg att de inte behövde flytta sig. När siffrorna sedan ändrades hade de en bugg på sitt system som gjorde att deras operatör inte såg det.

SpaceX har startat en utredning om händelsen.

Läs mer