Amerikanska teknikföretag kan få betala miljarder på grund av gammal skattetvist

Facebook Google
Amerikanska teknikföretag kan få betala miljarder på grund av gammal skattetvist

Finwire / Breakit

De amerikanska teknikföretagen riskerar skattekostnader på nästan två miljarder dollar på en gammal skattefråga från skatteverket, IRS. Det skriver Wall Street Journal.

Det handlar om en föreskrift från 2003 som kräver att företagen redovisar aktie- och annan ersättning till anställda när de delar upp kostnader mellan moderbolaget och deras utländska dotterbolag.

2012 valde Altera att gå emot IRS när man anklagade myndigheten för att överskrida sina befogenheter med föreskriften. Tre år senare köptes bolaget upp av Intel som ärvde tvistefrågan.

Sedan dess har en distriktsdomstol valt att ge IRS rätt. Efter den domen har flera företag börjat redovisa de nya skattekostnaderna, inklusive Facebook med 1,1 miljarder dollar och Alphabet med 418 miljoner dollar. Påverkade är även Twitter, Lam Research och Symantec, om än i mindre grad.

Härnäst väntar alltså ett nytt domstolsbeslut. Om Intel förlorar där har man rätt att ta upp frågan med Högsta domstolen. Intels skattekostnad riskerar att bli 80 miljoner dollar.

Läs fler artiklar
LÄS MER