Ny bankskatt ska finansiera satsning på försvaret – kraftiga reaktioner

Skatter
Ny bankskatt ska finansiera satsning på försvaret – kraftiga reaktioner

Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Fredrik Sandberg

Finwire / Breakit

Bankerna ska bekosta satsningen på försvaret.

Det svenska försvaret kommer att fram till år 2025 få 20 miljarder kronor mer. Fem av dessa miljarder avsedda för år 2022 kommer att finansieras genom en bankskatt, enligt en överenskommelse mellan Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Det framgår av ett pressmeddelande från Regeringskansliet.

Bankerna får ta på sig notan eftersom de har gjort stora vinster på bolagsskattesänkningar, enligt finansminister Magdalena Andersson. Därför tycker hon att de även borde bidra mer till det gemensamma.

Moderaternas skattepolitiska person, Niklas Wykman, anser att reformerna kring friår och familjevecka hade kunnat täcka försvarssatsningen istället.

Från Vänsterpartiets håll är man delvis nöjda. Bankskatten beskrivs som glädjande av partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson samtidigt som hon tycker att pengarna borde ha gått till vård och omsorg istället.

”Vi anser ju att pengarna borde gå till vård och omsorg i stället. En kapprustning ökar inte tryggheten i världen”, sade Ulla Andersson till Sveriges Radio.

Svenska Bankföreningen menar att bankskatten kommer att slå hårt mot både jobb och tillväxt. Intresseorganisationens vd Hans Lindberg säger också att bankerna inte gör några övervinster. 

Läs fler artiklar
LÄS MER