Holy Greens spränger 100-miljonersvallen – får ny storägare

Holy GreensmatScaleup Day
Hoppade av sitt trista toppjobb – nu

David Egonson, vd och medgrundare Holy Greens

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Holy Greens tar in norskt riskkapital bland ägarna – nu flaggar grundaren David Egonson för en kraftfull expansion.

På pappret gick allt enligt plan. Efter examen från juristlinjen i Lund fick han direkt toppjobb som affärsjurist på en av Stockholms hetaste advokatbyråer. 

Ändå var det något som skavde för David Egonson. Han tyckte helt enkelt att jobbet var tråkigt. För lite ansvar och för mycket detaljstyrning.

“Jag kände mig vilsen och mådde allt sämre. Mitt sätt att fly från problemen var att träna. Jag tränade stenhårt, minst en gång per dag och ibland ännu mer”, säger David Egonson.

Hans träningsflit gjorde att han också blev intresserad av kost och hälsa i allmänhet. Det blev viktigt vad han stoppade i sig – men David Egonson hade svårt att hitta några vettiga lunchställen trots att kontoret låg mitt i Stockholms innerstad.

“De som sålde sallader var antingen billiga men näringsfattiga eller så var de riktigt dyra. Jag läste på ännu mer, tittade på utländska matkedjor och insåg att det borde finnas utrymme för någonting liknande i Sverige”, säger David Egonson.

Det blev startskottet till det som idag är den ekologiska matkedjan Holy Greens. Men resan dit var långt ifrån spikrak. 

Öppnade ekologisk snabbmatskedja

Ganska snabbt insåg David Egonson att han var tvungen att lämna juristbranschen för att inte kvävas rent själsligt. Men han hade ingen erfarenhet alls av restaurangbranschen och David Egonson förstod att han behövde en affärspartner med branschkunskap.

För att få bättre koll på industrin tog han jobb som säljare mot restaurangbranschen. Och det var som restaurangsäljare han lite av en slump sprang ihop med Nebojsa Pavicevic som då drev flera restauranger. 

“Vi insåg snabbt att vi hade samma syn på hur man skulle kunna bygga en restaurangkedja och vi bestämde oss snabbt för att dra igång”, berättar David Egonson.

Sommaren 2013 öppnade de sin första restaurang med Helsingborg som bas. Kunderna gillade konceptet redan från start – en ekologisk snabbmatkedja verkade ligga perfekt i tiden. 

Idag, sex år senare, har Holy Greens växt till en hel koncern. Omsättningen 2019 kommer att bli drygt 100 miljoner kronor och verksamheten går med en mindre vinst. 

“Vi fokuserar på tillväxt och expandera till ännu fler svenska städer. Idag har vi elva restauranger och öppnar den tolfte i oktober”, säger David Egonson och fortsätter:

“Målet är att öppna 25 nya restauranger de närmaste tre åren och efter det gå utomlands. . Det finns många medelstora svenska städer där vi tror behovet är stort av en Holy Greens restaurang”.

Tar in en ny storägare

För att klara den kraftfulla expansionen har Holy Greens under en tid sökt en ny storägare. Sedan starten har David Egonson tillsammans med Nebojsa Pavicevic ägt majoriteten av aktierna i Holy Greens själva men nu går det norska riskkapitalbolaget Equip in med kapital, kan Breakit avslöja. 

"Vi gör detta för att realisera vår vision att göra hela världens mer hälsosam och hållbar genom att öppna fler restauranger", säger David Egonson.

Han bekräftar att transaktionen precis blivit klar men vill inte berätta hur mycket pengar som Equip investerar eller hur stor andel norrmännen får i Holy Greens.

“Nej, men det handlar om en investering som gör dem till en stor ägare i verksamheten. Equip är grundat bland andra Sverre Flåskjer som tidigare jobbat från ägarhåll i Espresso House så han har bra erfarenhet av att rulla ut koncept i större skala”, säger David Egonson.

För mer om den här affären – och varför restaurangbranschen är så het bland riskkapitalister – lyssna på det senaste avsnittet av Breakits podcast – klicka här för att öppna den i din poddspelare. 

 

Läs mer