Techmiljardärens 3 bästa entreprenörstips – och hans största misstag

Optimizer Invest Entreprenör Scaleup Day
Techmiljardärens 3 bästa entreprenörstips – och hans största misstag

Henrik Persson Ekdahl. Foto: Press

Diana Demin

Marknadskoordinator

Han är en av Sveriges mest profilerade techentreprenörer. I dag är han även investerare genom Optimizer Invest och driver stiftelsen Optimizer Foundation som arbetar för att förbättra barns liv genom socialt entreprenörskap.

Henrik Persson Ekdahl är en av Sveriges mest framgångsrika techentreprenörer. Sedan han startade sitt allra första bolag som 16-åring har han varit med och byggt upp och sålt en rad företag – bland annat Betsafe, Bestpoker, Skilling, Betit Group och Catena Media (som nu också noterats på Nasdaq Stockholm). Affärerna har gjort att han i dag kan titulera sig som miljardär. 

Numera är han även en aktiv startup-investerare, och via sitt investmentbolag Optimizer Invest är han delägare och involverad i ett 20-tal europeiska startups och techbolag av varierande storlek. I portföljen finns bolag som Sequra, Pensionera, Readly och Hero Gaming. 

Den 5 november är Henrik Persson Ekdahl är en av talarna på Breakits tillväxtevent Scaleup day i Malmö. Där kommer han att berätta mer om sin långa entreprenörsresa och dela med sig av sina viktigaste misstag och lärdomar längs vägen. 

Innan dess passade vi på att ställa ett par frågor om hans bästa tips till andra entreprenörer som vill skala upp sitt bolag. Spana in hans svar här nedan!

Vilka är dina viktigaste lärdomar som du fått med dig på vägen av att bygga bolag?

"Nyckeln för mig har alltid varit att bygga ett duktigt team i bolagen som vi antingen grundat eller investerat i. Team med kompletterande kunskaper som kan stötta och sporra varandra. Men den största lärdomen är kanske som de flesta entreprenörer får uppleva och gå igenom – att inte ”micro manage” sitt bolag. Bedriver du mikromanagement finns det en stor risk att ditt bolag förblir just mikro."

Vad är det sämsta rådet du fått som entreprenör? 

"Jag kan inte säga att jag fått så många dåliga råd, men mitt största misstag i karriären var att lita på personer som hade helt andra avsikter men bolaget än vad jag hade. Var noga med att göra din egen due diligence och se till att ni delar samma värdegrund och samma målbild."

Dina tre bästa tips till andra entreprenörer som vill ta sitt bolag till nästa nivå?

1. Våga. För att ta nästa steg måste man våga försöka hoppa högre än vad man tror man klarar av. Oftast är det du själv som sätter nivån på vad det ska bli.

2. Var ödmjuk. Inse snabbt att du inte kommer kunna göra allt själv samt att du kommer behöva hjälp för att nå dina mål.

3. Jobba. Jobba hårdare än alla andra. Att nå sin fulla potential innebär att du kommer behöva jobba mer än du hade trott. Det innebär 80-100 timmarsveckor under en lång period. Det är ”wishful thinking” att tro att saker och ting löser sig av sig självt. Att lägga ner många arbetstimmar ger såklart ingen garanti för att nå framgång, men oddsen förbättras avsevärt.

Spana in hela programmet till Scaleup day i Malmö och boka din biljett här! Bland resten av talarna finns allt från Splay-grundaren Vigor Sörman, serientreprenören och investeraren Hampus Jakobsson och Gents-grundaren Jenny Rydhström. Denna vecka har vi scaleupvecka och du får olika rabatter varje dag! Boka biljett här!

Sugen på att gå på Scaleup day i Stockholm eller Göteborg istället? Du hittar all information här!

Läs mer

Lånekoll vill bli störst på bolån – nu säljer Optimizer invest sitt ägande i utmanaren

Henrik Persson Ekdahl om kampen mot svåra sjukdomen: "Jag skrev mitt testamente"

Korttidspermittering – så funkar det och då kan du använda det

Läs fler artiklar
LÄS MER