Uppgifter: Stenbeck stoppade själv noteringen av Hellofresh

Hello Fresh
Uppgifter: Stenbeck stoppade själv noteringen av Hellofresh

Cristian Stenbeck, ordförande Kinnevik. Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

UPPDATERAD: Nu kommenterar Kinnevik varför vdn Lorenzo Grabau slutar som styrelseordförande i Rocket Internet.

Det är DI Digital som rapporterar om bråket med hänvisning till det tyska magasinet Manager Magazin.

Bakgrunden är den avbrutna börsnoteringen av  den tyska Linas Matkasse-kopian Hellofresh. Det var i början av november som beskedet kom att börsnoteringen av Hellofresh ställdes in. Orsaken var det svaga intresset från potentiella investerare och enligt Manager Magazin var det Kinneviks storägare och styrelseordförande Cristina Stenbeck som låg bakom beslutet. Kinnevik äger 14 procent av riskkapitalbolaget Rocket Internet som i sin tur är huvudägare i Hellofresh.

Beslutet att lägga en notering på is motarbetades av Rocket Internets vd Oliver Samwer men Cristina Stenbeck drev ändå igenom det. 

Som en direkt konsekvens av ägarbråket lämnar nu Kinneviks vd Lorenzo Grabau posten som ordförande i Rocket internet, uppger DI Digital. Istället tar Marcus Englert över som ordförande. Marcus Englert har, enligt Manager Magazin, nära band med Lorenzo Grabau.

Kinnevik vill inte kommentera uppgifterna om en maktkamp. Till nyhetsbyrån Direkt säger Kinneviks informationschef Torun Litzén att orsaken till att Lorenzo Grabau avgår som ordförande är att det är kutym i noterade tyska bolag at ha en oberoende ordförande. 

"Man har valt en oberoende styrelseordförande. Nu har Rocket varit publikt i drygt ett år, och då är det i linje med best practices i Tyskland att ha en oberoende ordförande. Det är också något som passar Lorenzo bra, eftersom han har väldigt många engagemang: att kliva ned från att bli ordförande till att bli en vanlig ledamot", säger hon till Direkt.

Cristina Stenbeck är ordförande i ett annat tyskt noterat bolag, e-handelsjätten Zalando, som noterades samtidigt som Rocket Internet. När Direkt frågar om Cristina Stenbeck ska avgå från den ordförandeposten blir svaret att "det har ju ingenting med saken att göra. De två frågorna är inte relaterade".

I samband med Hellofresh senaste finansieringsrunda, som gjordes i september värderades hela bolaget till 24 miljarder kronor (2,6 miljarder euro).

Läs fler artiklar
LÄS MER