Nordens första inkubator för rymdstartups invigs – i Sverige

Uppsala Innovation CentreESA-BIC SwedenRymdstyrelsen

Startupen Spaceport Swedens VD Karin Nilsdotter, Foto Jonas Ekströmer / T

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Har du en startup med astronomiska ambitioner? Då kanske du borde söka dig till Sveriges första inkubator som investerar i rymdstartups.

Satsningen heter ESA BIC Sweden och är initierad av Rymdstyrelsen och ESA, European Space Agency. Syftet är att hjälpa nystartade bolag att ta fram teknik som går att använda i rymden. 

”Vi är duktiga på rymdteknik i Sverige och har potential att få fram fler företag med rymdkoppling. Den här satsningen ska stimulera fler forskare, ingenjörer och små företag att förädla och förverkliga sina affärsidéer. Genom att stödja innovation vill vi på sikt skapa fler arbetstillfällen”, säger Olle Norberg, Generaldirektör vid Rymdstyrelsen.

Rent operativt kommer inkubatorn att styras av tre befintliga inkubatorer: Arctic Business Incubator i Luleå, Uppsala Innovation Centre och Innovatum i Trollhättan. 

Maximalt belopp som delas ut till de startups som ingår i programmet är 50 000 Euro. Ett stöd som bland annat är tänkt att användas till licenser, patentskrivning, prototyper och produktutveckling.

”Vi har fem otroligt spännande år framför oss med möjlighet att utveckla nya innovativa bolag både på jorden och mot rymden”, säger Jens Lundström, ansvarig för ESA-BIC Sweden i en kommentar.

Satsningen finansieras av ESA och Almi Företagspartner i de aktuella regionerna samt Rymdstyrelsen.

Läs mer