Upprörda känslor när parkeringsapparna Easypark och SMS Park går ihop: "De slaktar oss"

Inteleon SMS Park Uppköp
Upprörda känslor när parkeringsapparna Easypark och SMS Park går ihop: "De slaktar oss"

Tobias Blixt

Reporter

Chefen: "Chockad."

Igår kunde Breakit avslöja att parkeringsjätten Easypark slukar konkurrenten Inteleon, bolaget som ligger bakom parkeringsappen SMS Park. Affären bekräftades tidigt på onsdagsmorgonen:

”Vi har arbetat med det här ett tag och vi är glada för att det äntligen gått i lås", säger Easyparks vd Johan Birgersson.

Den stora affären har däremot inte möts väl av alla och personer som Breakit har pratat med är upprörda över hur det hela hanterades. 

En högt uppsatt chef på Inteleon vittnar i sociala medier, i ett inlägg som senare togs bort, om ett händelseförlopp där många anställda på SMS Park på ett “omänskligt sätt” möttes av det tunga beskedet att de inte längre var en del av organisationen.

Totalt sett har färre än 25 befattningar av cirka 100 varslats, enligt Johan Birgersson.

“Idag marscherade våra nya ägare in för att ta över, Easypark slukar SMSpark/inteleon. Eller slaktar oss, det är så det känns”, går det bland annat att läsa i inlägget som Breakit har tagit del av.

Att anställda tvingas lämna i samband med ett förvärv är inte ovanligt. Inte heller är det ovanligt att många då blir ledsna. Men i det här fallet kritiseras också själva förloppet kraftigt. 

Den högt uppsatta chefen skriver bland annat att hen är “chockad över deras brutalitet och totala brist på empati. Ingen, inte heller någon i vår ledning, har fått en chans att förbereda sig på vad som skulle komma. Inget lyssnande, inga lärdomar, inget intresse”.

Även andra anställda i bolaget har vittnat om att stämningen var dålig i samband med att de informerades om affären.

När Breakit konfronterar Easyparks vd Johan Birgersson om uppgifterna så menar han att det är högst naturligt att vissa är upprörda och att det är många känslor inblandade.

"Vi hade så klart tänkt igenom hur vi skulle genomföra det här. Hur man än vänder och vrider på det så är det inte helt lätt, och man kan göra på olika sätt. Vi valde ett sätt som vi tyckte var det mest transparenta och ärliga", säger han och fortsätter.

"Det är klart att det finns massor av känslor. Vi har all förståelse för det. Vi har en ambition att göra det bästa möjliga utifrån de rådande omständigheterna."

Enligt Johan Birgersson har anställda också uppskattat att de har varit raka när de informerat företaget om förändringarna.

"Vi har från start försökt göra det bästa av situationen. Istället för att linda in beskedet och sen händer det saker efteråt som går emot vad som sades först."

Under 2018 hade Easypark AB en omsättning på 404 miljoner kronor, med ett resultat på 68,8 miljoner. Koncernen har sitt moderbolag i Norge. Inteleon, bolaget bakom SMS Park, omsatte i sin tur cirka 443 miljoner kronor under 2018. Resultatet landade samtidigt på cirka 10 miljoner kronor.

Läs mer

Umeå-bolaget COS Systems ska förse USA med bredband – köps upp

Easyparks vd bekräftar affären: "Glada för att det äntligen gått i lås"

Petter Stordalen avslöjar spelet bakom Ving-köpet: “Det var som en militäroperation”

Läs fler artiklar
LÄS MER