Ny satsning ska locka techtalanger till Stockholm: "Behöver höja ambitionerna"

Politik
Ny satsning ska locka techtalanger till Stockholm: "Behöver höja ambitionerna"

Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholm. Foto: Press/TT.

Johanna Ekström

Reporter

Stockholm får ett "International House".

Stockholm är en av världens hetaste techstäder, men för att kunna behålla den positionen krävs att det finns tillräckligt med kompetens. 

I nuläget råder stor brist på just det. Något som vi rapporterat om så sent som i dag.

För att locka hit fler talanger från utlandet har Stockholms stad nu beslutat att öppna ett “International House”, efter förlagor i bland annat Amsterdam och Köpenhamn. 

“För att Stockholm ska stå sig i den globala konkurrensen behöver vi från stadens sida tillsammans med andra aktörer höja ambitionerna. Ett International House är ett konkret sätt att underlätta för internationella talanger som kommer hit”, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr, M, i en kommentar. 

Idén är alltså att hjälpa personer som vill jobba i Sverige genom att samla en rad olika aktörer på samma plats, som staden, näringslivet, utbildningsinstitut och myndigheter.  

Förhoppningen är att det på så sätt ska bli enklare att etablera sig här. 

“Det är avgörande för stadens tillväxt och ekonomi att företag kan rekrytera rätt kompetens. Vi behöver bli bättre på att skapa förutsättningar för internationella talanger och deras familjer i Stockholm”, säger Anna König Jerlmyr. 

Tanken är att “huset” ska vara klart nästa år. Exakt vad det kommer kosta är inte klart i nuläget eftersom det i stort hänger på vilka lokaler man hittar och vad hyran ligger på. Målet är att det ska ligga centralt. 

Läs fler artiklar
LÄS MER